aanmodderfakker


 

Aanmodderfakker,  van Michiel ten Horn (2014)

Een lamzak, eeuwige student die zijn hele leven niets heeft gedaan, komt een meisje tegen dat zijn inzicht verandert. 

Thijs is het toonbeeld van de eeuwige student. Een uitvreter, een lamzak. Woont op een studentenkamer en wordt onderhouden door zijn moeder. Hij heeft een bijbaantje bij een mediareus, waar hij ook al niet veel uitvoert.

Zijn moeder heeft de broek aan. Als we er in komen, is zijn vader 65 geworden en wil op reis gaan om zichzelf te gaan zoeken.

Zijn zus is getrouwd en heeft kinderen. Zijn moeder heeft hem altijd de hand boven het hoofd gehouden. Heel beschermd opgevoed. Hij krijgt altijd het voordeel van de twijfel en als er een etentje is, krijgt hij eten mee naar huis. Hartstikke lieve moeder dus. Maar Thijs is al in de dertig. Hij heeft geen vriendin en geen toekomstperspectief. Hij heeft wel een vriendin gehad, maar deze relatie is beëindigd omdat zij naar Australië is afgereisd.

Dan komt Thijs, Lisa tegen. Lisa is de zus van zijn zwager en de oppas van zijn kinderen. Als Thijs weer eens van de wasmachine gebruik maken bij zijn zus, slaat er een vonk over. In ieder geval bij Lisa. Het gaat leuk totdat Thijs erachter komt dat Lisa toch wat jonger is dan hij gedacht had.

Ik heb deze film vorig weekend op tv bekeken. In de bioscoop was het een hit en de film heeft zelfs meerdere beeldjes gewonnen.  Daar zijn de meningen over verdeeld. Persoonlijk denk ik dat het een leuke film is, maar om dat nu meteen te belonen met drie prijzen, gaat wat ver. 

Het verhaal is duidelijk en de rol van Thijs wordt goed gespeeld, door Gijs Naber. Dat wel. Je hebt als kijker de neiging, om hem een schop onder zijn reet te verkopen. Zo van: kom op, man ! Dus daarin is de regisseur wel geslaagd. Maar verder is het een dun verhaal. Eeuwige student raakt verliefd en komt tot inkeer. Zoiets. Daar had veel meer in gezeten.

Het aspect van de beschermende moeder vond ik wel interessant.  Omdat zij alles regelde ook voor zijn vader, hoeft Thijs niets te doen. Het wordt toch wel gedaan.

 terug naar de vorige pagina