a time to kill


 

A Time to Kill, van regisseur Joel Schumacher (1996)

Toen ik gisteravond een beetje in de televisiegids aan het bladeren was, vond ik deze filmtitel wel intrigerend. Bovendien ben ik wel een fan van boeken van John Grisham, dus het moest een goede keuze zijn... 

Het verhaal speelt zich af in Canton, Mississippi, ik denk zo'n beetje in deze tijd. Het tien jarig dochtertje van Carl Lee Hailey wordt op brute wijze gemolesteerd en verkracht door twee dronken kerels op zoek naar een verzetje. Ze worden opgepakt en vastgezet, maar bij Carl Lee gaat het lampje uit en in blinde woede schiet hij de twee, nog voor de rechtszitting, dood.

Carl Lee gaat de gevangenis in en zal waarschijnlijk de doodstraf krijgen. Hij vraagt aan een jonge advocaat of die hem wil verdedigen. Het wordt een rechtbankdrama van de eerste orde, maar ook escaleert de hele boel, want Carl Lee is een neger en de verkrachters zijn blank. De Ku Klux Klan en de NAACP worden erbij gehaald en even lijkt het wel of we twintig jaar terug in de tijd gaan...

Schitterende rol van Samuel L Jackson, als Carl Lee. Het leek wel of hij degene was die alles regisseerde vanuit de gevangenis. De hele film is om hem heen gebouwd, met wel een mooi aangrijpend slotpleidooi van de advocaat, die vertolkt wordt door Matthew Mc Conaughey. Ik kreeg een beetje kippenvel bij de rol van Kiefer Sutherland als Ku Klux Klan-aanhanger. Goede rol ook van Sandra Bullock als de gedreven Ellen. Verder bekende namen: Donald Sutherland, Kevin Spacey ( ook geen sympathieke rol deze keer).

Goed hij is net op tv geweest, maar mocht u dit gemist hebben, dan is het zeker de moeite waard om eens bij de videotheek te kijken!

 terug naar de vorige pagina