a bigger splash


 

A Bigger Splash, van regisseur Luca Guadagnino (2016)

Het leven van rockster Marianne wordt compleet overhoop gegooid als een oude bekende een bezoek brengt.

Marianne (Tilda Swinton) heeft zich wegens medische redenen teruggetrokken samen met haar minnaar Paul (Matthias Schoenaerts) in een prettig landhuis op een Italiaans eiland. De twee genieten van elkaar, de zon en het mooie en goede leven.

Dan komt er een telefoontje van Harry (Ralph Fiennes). Harry is al onderweg en nodigt zichzelf uit. Hij heeft zijn dochter meegenomen. Zodra Harry verschijnt is het afgelopen met de idylle. Vanaf dat moment deelt Harry de lakens uit. Hij regelt van alles en bepaalt. Hij nodigt vrienden of gewoon mensen uit het dorp uit om mee te komen feesten.

Harry en Marianne hebben een verleden. Ze zijn geliefden geweest. Maar ja, zoals dat gaat in de wereld van sex, drugs en rock 'n roll, was het niet bedoeld. De vraag is natuurlijk of Marianne nog steeds iets voelt voor Harry. En niet onbelangrijk of haar jongere minnaar genoegen neemt met zijn tweede plek.

Mooie, broeierige film, waar Ralph Fiennes in zijn element is als de manische Harry. Hij stormt echt de film binnen. Overal zie ik staan dat de film losjes is gebaseerd op 'La Piscine'. Na het bekijken van deze film, kom ik tot de conclusie dat het zeker niet losjes is. Bijna een remake. Deze film is net een schilderij. Met prachtige plaatjes, mooie kleuren, mooie jurken van Tilda Swinton. Tja, en voor de dames zwemt Matthias Schoenaerts zo nu en dan door het beeld met ontbloot bovenlijf. Er zit natuurlijk de nodige spanning in, maar ik ga niet alles verklappen. Saillant detail vind ik wel dat het lijkt of de film is opgenomen op Lampedusa. Het eiland tussen Malta en Italië waar dagelijks de bootvluchtelingen met honderden binnen komen. Ze worden opgevangen in kampen. Dus een enorm contrast met het leven van de rijke toplaag die zich laaft aan materiële zaken.  

 

  terug naar de vorige pagina