5 x 2 ( cinq fois deux)


 

5 x 2, van regisseur Francois Ozon (2004)

Vijf maal twee, of hoe je leven met iemand te delen. François Ozon belicht in vijf fasen de relatie van een hedendaags koppel, Marion (Valerie Bruni-Tedeschi) en Gilles (Stéphane Freiss). Ozon begint bij het einde, hun scheiding, en vertelt stapsgewijs terug naar de teloorgang van hun liefde, de geboorte van hun kind, hun huwelijksfeest en uiteindelijk de aanzet tot een eerste romance.

 

We komen erin als Gilles en Marion hun scheiding aan het regelen zijn bij de notaris. Stoïcijns wordt alles aangehoord over de verdeling en de kinderen. Na de scheiding gaan de nu exen naar een hotelkamer. Gilles denkt nog eenmaal de liefde te kunnen bedrijven met Marion, maar het lijkt bijna een verkrachtingsscène. Marion laat het over zich heen komen. Als ze haar kleren bij elkaar heeft gezocht en weg wil gaan, zegt Gilles dat ze het misschien nog eens kunnen proberen...Zij en wij weten dat het afgelopen is!

 

Het volgende stuk neemt ons mee naar de eettafel. Gilles is bezig zijn zoontje eten te geven. Marion komt van haar werk en moet zich meteen weer omkleden, want er komt visite vanavond. Op dit avondje klapt Gilles uit de school over die ene keer dat hij deel heeft genomen in een orgie en het zowel met een man als met meerdere vrouwen heeft gedaan. Marion heeft alleen toegekeken en hoort het verhaal aan met een soort gelatenheid.

 

Nu loopt Marion met een dikke buik en in het ziekenhuis krijgt ze te horen dat het kindje niet goed ligt. Wanneer het zover is, zegt Gilles al zijn afspraken af en gaat lunchen in zijn eentje. Hij is niet aanwezig bij de bevalling en als hij dan toch naar boven komt, krijgt hij de wind van voren van zijn schoonmoeder. In de auto wacht hij af. Op wat? Dat weet hij zelf ook niet. Later die avond belt hij met Marion en zegt dat hij het druk had, maar dat hij wel van haar houdt.

 

Bij het huwelijksfeest zijn Marion en Gilles het stralende middelpunt van het feest. Marion kan ook niet wachten tot het zover is dat haar casanova haar naar bed draagt en de hele nacht bemint. Helaas het loopt anders.

 

Het laatste deel van de film gaat over hoe de twee elkaar hebben leren kennen. Of het haar baas is of haar collega, daar ben ik niet uit gekomen, maar in ieder geval is Marion best onder de indruk van zijn verschijning. De vriendin van Gilles heeft dit ook in de gaten.

 

Ik had al iets gelezen over deze film en een film van Ozon, zo weten we, heeft altijd iets bijzonders. Ook nu weer, want de regisseur heeft eigenlijk vijf kleine films in één film gemaakt. De vijf films laten zien hoe het kan gaan in een relatie, van begin tot het eind. Maar Ozon heeft ervoor gekozen de film bij het einde te laten beginnen en te laten eindigen bij de kennismaking. Je vergeet bijna hoe het eindigt als je de rest van de film ziet. De beelden worden ondersteund door prachtige Italiaanse muziek. De film wordt steeds lichter en het einde is eigenlijk de start van een prachtig mooi liefdesverhaal. "Hand in hand loopt het verliefde paar de zee in".

 

Aanrader deze van Ozon, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal!

 

 

  terug naar de vorige pagina