filmnieuwsarchief


 

 

Gegen die Wand en Simon Beste Films 2004

De Nederlandse filmjournalisten hebben 'Gegen die Wand' gekozen tot Beste Buitenlandse Film van 2004. Eddy Terstall's laatste film 'Simon', die drie kalveren mee naar huis mocht nemen op het Nederlands Filmfestival, is gekozen tot Beste Nederlandse Film.

Bluebird naar Berlijn

De Nederlandse jeugdfilm 'Bluebird', over een 13 jarig meisje dat wordt gepest op school, is gekozen voor het Kinderfest, van het Internationaal Film Festival in Berlijn en dingt mee naar de 'Glazen Beer'.

Indrukwekkende première van laatste film Theo van Gogh

De laatste dat Theo van Gogh Nederland heeft nagelaten is de film '0605' en die is afgelopen zondag in Den Haag in première gegaan in een behoorlijk vol Dudok. Toen de film was vertoond voor de pers, familie, vrienden en genodigden klonk er een groot applaus. Een premiere met veel emoties, want de maker zelf kon niet over de rode loper naar binnen en het applaus in ontvangst nemen. Op de pagina première 0605  komt een uitgebreider verslag met foto's.

European Movie Awards 2004

De grote winnaar in Barcelona afgelopen weekend is geworden 'Gegen die Wand', een film die in Duitsland hoge aantallen bezoekers naar de bioscopen trok. Verder was Alejandro Amenabar de Beste Regisseur en Javier Bardem, de Beste Acteur ( beiden uit de film 'Mar Dentro' Hier volgt het lijstje.

THE WINNERS OF THE EUROPEAN FILM AWARDS 2004:

At the European Film Awards Ceremony in Barcelona the European Film Academy announced this year’s award-winners:

EUROPEAN FILM 2004:
GEGEN DIE WAND (Head-On)
directed by Fatih Akin, Germany
produced by Wüste Filmproduktion/ Corazon International/ NDR/ Arte

EUROPEAN DIRECTOR 2004:
Alejandro Amenábar
for MAR DENTRO (The Sea Inside), Spain/France/Italy

EUROPEAN ACTOR 2004:
Javier Bardem
for MAR ADENTRO (The Sea Inside), Spain/France/Italy

EUROPEAN ACTRESS 2004:
Imelda Staunton
for VERA DRAKE, UK/France

EUROPEAN SCREENWRITER 2004:
Agnès Jaoui & Jean-Pierre Bacri
for COMME UNE IMAGE (Look At Me), France

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2004:
Eduardo Serra
for GIRL WITH A PEARL EARRING, UK

EUROPEAN COMPOSER 2004:
Bruno Coulais
for LES CHORISTES (The Chorus), France

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD:
Carlos Saura (Director), Spain

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2004:
Liv Ullmann (Actress and Director),Norway

EUROPEAN FILM ACADEMY DISCOVERY 2004 – Prix Fassbinder:
CERTI BAMBINI (Stolen Childhood)
by Andrea & Antonio Frazzi, Italy

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2004 – Prix Fipresci:
TRILOGIA – TO LIVADI POU DAKRIZI
(Trilogy – The Weeping Meadow)
by Theo Angelopoulos, Greece

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2004 – Prix Arte:
DARWIN’S NIGHTMARE, by Hubert Sauper, France/Austria/Belgium

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2004 – Prix UIP:
J’ATTENDRAI LE SUIVANT, by Philippe Orreindy, France

EUROPEAN FILM ACADEMY NON-EUROPEAN FILM 2004 – Prix Screen International
2046, by Wong Kar-Wai, France/China

THE JAMESON PEOPLE'S CHOICE AWARDS 2004
- Chosen by Europe’s film fans -

Best European Director:
Fatih Akin
for Gegen Die Wand (Head-On), Germany

Best European Actor:
Daniel Brühl

in Was Nützt Die Liebe In Gedanken (Love In Thoughts), Germany

Best European Actress:
Penelope Cruz
in Non Ti Muovere (Don’t Move), Italy

Gwyneth Paltrow beëindigt haar filmcarrière?

Naast Jamie Lee Curtis raakt Hollywood ook de Britse actrice Gwyneth Paltrow kwijt. In een interview met een Brits tijdschrift heeft ze aangegeven te gaan stoppen met haar filmcarrière. Onlangs heeft Paltrow een dochtertje gekregen en ze wil nu meer tijd aan haar gaan wijden.

Monic Hendrickx 'Shooting Star' in Berlijn 2005

Nederland lanceert Monic Hendrickx als 'Shooting Star' op het Internationale Film Festival te Berlijn. Hendrickx die op het laatste Nederlandse Film Festival naar huis mocht met drie gouden kalveren voor haar rol in 'Het Zuiden', speelde onder meer in 'Nynke' en 'De Poolse Bruid'.

Arthur Hailey overleden

De Canadese auteur Arthur Hailey is overleden. Hailey was de schrijver van tal van boeken die succesvol zijn verfilmd ( Airport, Hotel, Wheels  e.a. ) Hailey is 84 jaar geworden.

Verbod op Submission II ?

De geplande film van Hirsi Ali: Submission: Part II, staat nu al onder vuur. Een aantal moslims zijn naar de rechter gestapt om ervoor te zorgen dat de film niet wordt gemaakt. Een ervaren advocaat is in dienst genomen en bij de rechter een verbod geeist, omdat de film wederom zal gaan om de Islam en de positie van de vrouw daarin. Wij zijn benieuwd!

John D Barrymore overleden

Acteur John D. Barrymore ( vader van Drew Barrymore en zoon van John Barrymore ) is op 72-jarige leeftijd overleden. Het hoogtepunt van Barrymores carrière lag in de jaren vijftig en zestig, met films als Not as a Stranger, The Sundowners, High Lonesome, Thunderbirds en While the City Sleeps. Na verschillende arrestaties voor dronkenschap, drugsgebruik en mishandeling van zijn vrouw, trok Barrymore zich terug en bemoeide hij zich nauwelijks meer met zijn familie.

Jamie Lee Curtis stopt met acteren!

Actrice Jamie Lee Curtis vindt dat het genoeg is geweest: ze heeft aangekondigd te stoppen met acteren. De filmindustrie zou te veel gaan om uiterlijkheden. In 2002 heeft ze halfnaakt geposeerd in een Amerikaans tijdschrift, om andere vrouwen te laten zien dat niet alle Hollywood sterren een perfect lichaam hebben. Jamie Lee Curtis met haar 46 jaar, mag nog altijd gezien worden en heeft niet voor niets de bijnaam 'the body' verworven. 'Christmas with the Kranks' zou haar laatste film worden.

Winnaars Holland Animation Festival

Het Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht heeft zijn Grand Prix’ van de Internationale Competities uitgereikt aan ‘Ryan’ (Canada, 2004) van Chris Landreth  in de categorie ‘verhalend’ en aan  ‘In’ (Duitsland, 2004) van Philipp Hirsch  in de categorie ‘niet-verhalend’. In de categorie voor toegepaste animatie ging de Grand Prix naar de muziekvideo ‘Exhausted: The War’ (Australië, 2004) van Dan Hartney.

In de afzonderlijke categorieën van de Internationale Competitie voor Toegepaste Animatiefilms gingen er 1e Prijzen naar ‘Anouk: I Live For You’    (Nederland, 2003) van Rosto in de categorie Muziekvideo’s, naar ‘Greenpeace: Half Life’ (GB, 2003) van David Lea en John Williams in de categorie Commercials, naar ‘BBC3: The Blobs’ (GB, 2003) van Stefan Marjoram in de categorie Leaders, en naar ‘The Meatrix’ (USA, 2003) van Louis Fox in de categorie Educatiefilms.

In de Competitie voor Studentenfilms uit Nederland en België ging de Eerste prijs, een stipendium van € 13500 beschikbaar gesteld door het Nederlands Fonds voor de Film, en uitgereikt door Hans Dijkstal, de voorzitter van het Filmfonds, naar ‘529 (Five to Nine)’ van Niek Castricum en Maarten de With (ABK St. Joost Breda, Ned., 2004).

De AnyZone jongerenjury wees zes winnaars aan, die de komende twee jaar  geprogrammeerd worden in het voorprogramma van het landelijke MovieZone dat vertoond wordt in ruim dertig filmtheaters verspreid over het land. Deze winnaars zijn ‘Car Craze’ (Nederland, 2003) van Evert de Beijer, ‘L’Homme Sans Ombre’ (Canada, 2004) van George Schwizgebel, ‘Morir de Amor’ (Duitsland, 2004) van Gil Alkabetz, ‘Ryan’ (Canada, 2004) van Chris Landreth, ‘Shredder’ (Nederland 2002) van Adriaan Lokman, ‘Through My Thick Glasses’ (Noorwegen, 2004) van Pjotr Sapegin.

Het tiende Holland Animation Film Festival was met ongeveer 12000 bezoekers een groot succes. Vergeleken met de vorige editie steeg het aantal bezoekers met ongeveer 20 procent.

European Achievement Award voor Liv Ullmann

De zeer bekende Noorse actrice en regisseuse Liv Ullmann zal door de European Film Academy op speciale wijze geëerd worden tijdens de European Film Awards Ceremony, die  op 11 december in Barcelona, Spanje plaatsvindt. Voor haar buitengewone bijdrage aan de wereld van de film ontvangt Liv Ullmann de prijs voor EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2004.

Na enkele rollen in Noorse films, werd ze als Elizabeth Vogler in PERSONA de eerste niet-Zweedse actrice in een Ingmar Bergman film. De samenwerking tussen de Zweedse filmmaker en de Noorse actrice leidde tot onvergetelijke scènes in films zoals SCENER UR ETT ÄKTENSKAPP (Scènes uit een huwelijk), FACE TO FACE, HOSTSONATE (Herfstsonate) en VISKNINGAR OCH ROP (Cries and Whispers).

Internationaal vervolgde ze haar carrière in films als UTVANDRARNA (De Emigranten) van Jan Troell en THE ABDICATION van Anthony Harvey. In 1982 besloot ze ook te regisseren. Als eerste LOVE, gevolgd door films als SOPHIE, KRISTIN LAVRANSDATTER, PRIVATE CONFESSIONS en FAITHLESS, met als meest recente film A DOLL’S HOUSE.

Liv Ullmann heeft ook enkele boeken geschreven, stond als toneelactrice op diverse Europese podia en schitterde in vijf Broadway producties. Naast haar indrukwekkende en zeer succesvolle carrière, was ze bovendien jarenlang actief als UNICEF Goodwill Ambassadeur. Gedurende 25 jaar was ze Vice President International van het International Rescue Committee, de grootste non-gouvernementele vluchtelingenorganisatie in de wereld. Ze is ook de president van de FERA, de Federatie van Europese film regisseurs.   

Liv Ullmann zal als eregast op 11 december in Barcelona de European Film Awards Ceremony bijwonen.

 

"De Eetclub" verfilmd

Het verhaal van de vijf gezinnen die de schijn op willen houden in een klein dorpje bij Amsterdam, de Eetclub, zal worden verfilmd. De regie zal waarschijnlijk in handen komen van Jean van de Velde.

Project Sylvia Kristel: Topor et Moi

Het lang verwachte project van actrice, kunstenares Sylvia Kristel is daar. Het is een korte animatiefilm van bijna 11 minuten over het verhaal van Sylvia in bewegende beelden: van filmster tot kunstenares.

Visueel spektakel op komst!

Visueel verbluffend SF-spektakel, een mijlpaal in digitale cinema. Een film van Enki Bilal, een van de meest getalenteerde hedendaagse grafische kunstenaars. Een verfilming van zijn eigen stripverhalen, met o.a. Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling, Linda Hardy en Jean-Louis Trinignant.
 

Opnamen 'Guernsey' in volle gang

De opnamen van Nanouk Leopold's tweede speelfilm, Guernsey, zijn in volle gang. Op verschillende locaties in Nederland zijn opnamen gemaakt en nu staan Egypte en Spanje nog op het lijstje.  Een vrouw zet vraagtekens bij haar eigen leven na de zelfmoord van een collega. Naast o.a. Fedja van Huet en Johanna Ter Steege, doen ook Hans Croiset en Frank Vercruyssen mee.

Shouf Shouf-Team werkt aan realistisch drama

De bedenkers van Shouf Shouf Habibi, Albert ter Heerdt en Mimoun Oaissa, willen graag op korte termijn een film maken die inspeelt op de thema's die Nederland de laatste weken bezighoudt. Het zal naar alle waarschijnlijkheid een realistisch drama worden. Hierdoor worden de opnames van Shouf Shouf Habibi 2 uitgesteld tot najaar 2005. De gelijknamige tv-serie voor de VARA, waarvan de voorbereidingen al in volle gang zijn, zal wel op korte termijn gerealiseerd gaan worden.

Opnames 'Leef' van start

Op vrijdag 5 november zijn de opnames begonnen van de speelfilm LEEF! onder regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Het scenario is geschreven door Maria Goos. Monic Hendrickx (Nynke, Zus&Zo, Amazones, Het Zuiden) en Peter Blok (In Oranje, Cloaca, Familie) spelen de hoofdrollen in de film. Naast de hoofdrolspelers vertolken Anne Wil Blankers, Petra Laseur, Jeroen Willems en Tanja Jess belangrijke rollen.
LEEF! vertelt het verhaal van Anna, een levenslustige vrouw van begin veertig, bekend van de gelijknamige Volkskrant feuilleton van Maria Goos. Als zij een dagboek begint bij te houden komt ze tot de ontdekking dat er iets niet goed zit in haar leven. Ze heeft het voortdurend druk; met haar vroedvrouwenpraktijk, met haar huwelijk en haar gezin. Ze komt maar niet aan het echte leven toe. Via een reeks hilarische en soms emotionele confrontaties krijgt ze haar leven weer op orde en weer ze uiteindelijk weer waarvoor ze leeft!@A-Film        

Theo van Gogh vermoord!

Theo van Gogh, verstokt roker, filmcriticus en getalenteerd filmmaker, is niet meer. Vanmorgen is hij eerst door een mes en daarna met een kogel van zijn leven beroofd. De media legt allerlei connecties met zijn recentelijk uitgezonden film in het programma 'Zomergasten' van de VPRO, waarin hij vrij kritisch was naar de Islam. Sinds de uitzending heeft van Gogh meerdere doodsbedreigingen aan zijn adres gekregen. Nederland reageert geschokt, want alweer is de vrijheid van meningsuiting in het geding gekomen. De kamerfractie spreekt van 'een monsterlijke daad'.  De Duitse pers heeft het over een 'Islamkritische filmmaker' en de Amerikanen combineren het feit ook met Van Gogh's kritische houding ten opzichte van de godsdienst. Theo van Gogh staat erom bekend te provoceren, maar ook om zaken die niet altijd het daglicht verdragen naar boven te halen. Hij zegt wat hij denkt en hij maakt zich schuldig aan het feit dat hij zijn mening uit. In de film 'Cool' toont hij hoe ontspoorde jongeren in een jongerentehuis weer normen en waarden krijgen aangeleerd. zijn succes begon met een film over telefoonseks: '06'.In zijn veelbesproken film '0605' geeft Van Gogh zijn visie over wat er gebeurd is rond de moord op Pim Fortuyn. In de korte film 'Submission', vertelt een door haar man mishandelde moslimvrouw haar verhaal. Als protest heeft zij op haar naakte borst een passage uit de Koran geschilderd. De film is fel bekritiseerd door zowel de pers als de moslimgemeenschap. Het laatste woord rond Van Gogh is nog niet gezegd en gelukkig maar! Theo van Gogh is 47 jaar geworden. 

Nijenhuis maakt een film van Zoop

Johan Nijenhuis gaat een film maken van de succesvolle jongerenserie 'Zoop'. Zoop wordt uitgezonden door Nickelodeon en speelt zich af in Zuid Afrika. De film moet in de zomer van 2005 in première gaan.

Opnames 'Zwartboek' uitgesteld

De opnames van Paul Verhoeven's 'Zwartboek' zijn uitgesteld naar april 2005. Paul Verhoeven ligt momenteel in het ziekenhuis in LA herstellenden van een operatie.

Stand van de Maan, openingsfilm IDFA 2004

Het zeventiende IDFA opent op 18 november met 'Stand van de Maan' van Leonard Retel Helmrich.

Voor de openingsfilm volgde de regisseur enkele jaren het leven van de weduwe Rumidjah, die met haar zoon Bakti en kleindochter Tari in een volksbuurt van Jakarta woont. De politieke en sociale onrust die sinds de val van President Soeharto in 1998 in het land heersen en de conflicten met haar tot de Islam bekeerde zoon doen de Christelijke Rumidjah terugverlangen naar de eenvoud van haar geboortedorp

op het platteland.

Eddy Terstall naar India voor Remake van 'Rent a Friend'

Er komt een remake van de film 'Rent a Friend', de succesvolle film van Eddy Terstall. De Amsterdammer gaat naar India om daar voorbereidingen te treffen, want de film wordt in opdracht van Indiase prins gemaakt. Terstall maakt de weg vrij voor nog meer remakes, want India wil ook een remake maken van 'Costa', 'Interview' en 'Phileine zegt Sorry'.

Paradise Girls geselecteerd voor Tiger Competitie IFFR

Festivaldirecteur Sandra den Hamer heeft de Nederlandse speelfilm PARADISE GIRLS geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie van IFFR 2005. PARADISE GIRLS is geregisseerd door Fow Pyng Hu en werd geproduceerd door Motel Films.

0605 ook in de bioscoop!

06/05 de film van Theo van Gogh die op 15 december via het internet in premiere gaat, zal ook in de bioscoop te zien zijn vanaf eind januari. Inspire Pictures zal voor de bioscoopproductie zorgen en later zal de film ook op dvd en tv te zien zijn.

Dunya & Desie en Columbia genomineerd voor Emmy

De NPS-serie Dunya en Desie en de KRO-documentaire Colombia zijn genomineerd voor een Emmy Award. Dat heeft een woordvoerder van Publieke Omroep maandag bekendgemaakt. De Emmy is de hoogste Amerikaanse onderscheiding die een televisieprogramma kan winnen. Van de serie Dunya en Desie van regisseuse Dana Nechushtan is de aflevering 'Blinde liefde' genomineerd, waarin de twee meisjes uit de titel naar hun overbuurman gluren. Wanneer hij echter blind blijkt te zijn, schrijven ze

een mooi gedicht voor hem. De serie is genomineerd in de categorie Beste Jeugdserie. De uitreiking van de Emmy's is op 22 november in New York. De documentaire Colombia van regisseur Peter Tetteroo volgt Juan Elias Ulribe, een jongen die op 16-jarige leeftijd werd genomineerd voor een jongerennobelprijs voor de vrede. Vijf jaar later woont hij ontheemd in een sloppenwijk in Los Angeles.

Christopher Reeve overleden!

Afgelopen zondag is in New York acteur Christopher Reeve overleden aan een hartstilstand. Reeve is bekend geworden aan zijn rol van Superman in 1978. Sinds 1995 na een fatale val van een paard, is Reeve bijna totaal verlamd. Hij heeft sindsdien gewerkt aan zijn herstel, maar dat is helaas niet gelukt. Reeve heeft in 1998 nog gespeeld in een remake van de film 'Rear Window' en ontving een 'Screen Actors Guild' voor Beste Acteur in een televisiefilm.

Vijfde Editie van het Shadow Festival

In november vindt de vijfde editie plaats van het Shadow Festival plaats, dat opnieuw een programma biedt met aandacht voor de creatieve en experimentele documentaire. Van 15 tot en met 24 november vinden de voorstellingen plaats in Amsterdam in diverse theaters. De hoogtepunten zullen ook te zien zijn in filmhuizen in het land. Voor meer info: www.shadowfestival.nl

Holland Animation Film Festival ( HAFF)

Van enerverende clips tot hilarische cartoons, van conventionele films tot spectaculaire computeranimaties. Competities voor korte animantiefilms, studentenfilms uit de Benelux, geanimeerde opdrachtfilms én de AnyZone-competitie met een speciale jongerenjury. Verder nog bijzondere premieres, games en nog veel meer van 3 - 7  november a.s. in Utrecht. Voor meer info www.haff.nl

Fahrenheit 9/11 blijft Nederland boeien

Sinds de release op 22 juli ( dat in de vakantie viel !) hebben ruim 200.000 mensen de prijswinnende documentaire van Michael Moore bekeken. En het lijkt erop dat de nieuwsgierigheid nog niet is gestild, want de film draait nog steeds in een flink aantal steden en staat nog steeds in de Top 10 van best bezochte films!

Rodney Dangerfield overleden

De Amerikaanse komiek Rodney Dangerfield is deze week overleden. Hij is 82 jaar geworden. Dangerfield is vooral bekend geworden door zijn rol in 'Back to School'. Verder is Rodney een laatbloeier, want pas op zijn 40e maakte hij een nieuwe start. Hij is een club begonnen in New York waar tal van mensen hun eerste stappen hebben gezet, die nu op de tv te zien zijn.

Opnieuw succes voor 'Het Zuiden'

De speelfilm HET ZUIDEN van Martin Koolhoven, die afgelopen zaterdag nog een Gouden Kalf kreeg voor 'Beste Actrice',  heeft op het 21e European Film Festival Europa Cinema de EuropaCinema Audience Platinum Award voor Beste Film gewonnen. De door Federico Fellini ontworpen award werd zondagavond uitgereikt aan de in Viareggio aanwezige regisseur Martin Koolhoven. De komende tijd zal HET ZUIDEN o.a. ook te zien zijn op de festivals van Vancouver, Genève, Los Angeles AFI, Valladolid en Bratislava.

Janet Leigh overleden op 77 jarige leeftijd

Actrice Janet Leigh, die vooral bekendheid kreeg door haar rol in 'Psycho' ( en daarvoor een Academy Award in ontvangst mocht nemen) is maandag, 4 oktober,  thuis in aanwezigheid van haar kinderen overleden. Haar laatste optreden was samen met haar dochter 'Jamie Lee Curtis' in Halloween H20 uit 1998.

Verder dan de Maan wint prijzen in Frankfurt

De film VERDER DAN DE MAAN van regisseur Stijn Coninx heeft op het Internationaal Kinder Filmfestival LUCAS 2004 in Frankfurt am Main drie prijzen gewonnen. De film zal op korte termijn in Duitsland en Denemarken te zien zijn. Ook zijn de rechten van de film aan de volgende landen verkocht: Slovenië,
Hongarije, Argentinië, Mexico, Colombia, Brazilië en Israël

 

Droomstart voor 24e editie Nederlands Filmfestival

Gisteravond is de 24e editie van het Nederlands Film Festival begonnen. In negen zalen opende het jaarlijkse filmspektakel met de wereldpremière van Eddy Terstall's SIMON. Na een avond vol wisselende emoties was er vooral tevredenheid. Tevredenheid over de film, over de geslaagde opening en vooral over de extra financiële steun voor de Nederlandse filmindustrie. Al met al was het een geslaagde première voor filmminnend Nederland. Het 24 ste Nederlands Film Festival is begonnen.

Het Zuiden geselecteerd voor European Film Awards

Het Zuiden van Martin Koolhoven is als enige Nederlandse film in de selectie van de 2004 European Film Awards opgenomen. De hoofdrollen in Het Zuiden worden gespeeld door Monic Hendrickx, Frank Lammers en Oksana Akinshina. Het scenario is van Mieke de Jong. De film is geproduceerd door Isabella Films.
De Zaak Alzheimer is voor Belgie genomineerd. Verdere nominaties zijn:  Ken Loach (Ae Fond Kiss), Francois Ozon (5x2), Michael Winterbottom (Code 46), Fatih Akin (Gegen Die Wand), Richard
Curtis (Love Actually), Peter Webber (Girl With A Pearl Earring) en Pedro Almodovar (La Mala Educacion).  Begin november worden de nominaties bekendgemaakt. 11 December worden de EAFA's uitgereikt in Barcelona.
 

Verborgen Gebreken succesvol op Wereldpremiere in Toronto

De wereldpremière van VERBORGEN GEBREKEN (HIDDEN FLAWS), de nieuwste speelfilm van Paula van der Oest, was op het 29e Toronto International Film Festival een groot succes. Direct na vertoning heeft The Film Sales Company de rechten van VERBORGEN GEBREKEN wereldwijd verworven. The Film Sales Company is een gerespecteerde Sales Agent van Andrew Herwitz (voormalig hoofd aankoop van Miramax) en classificeert VERBORGEN GEBREKEN kortweg als 'a triumph'.
Verschillende buitenlandse distributeurs hebben hun interesse getoond. The Film Sales Company is inmiddels benaderd door een grote distributeur voor een release in de US en door distributeurs uit Argentinië, Uruguay, Paraguay and Chili. Paula van der Oest en Renate Dorrestein (beide aanwezig bij de premiere) ontvingen veel complimenten van het publiek tijdens de zogenaamde Q&A (questions en answers) na afloop van de première. De Nederlandse première van VERBORGEN GEBREKEN zal zijn tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival op 29 september 2004. VERBORGEN GEBREKEN is vanaf 28 oktober 2004 in de Nederlandse bioscopen te zien. Naschrift: Ik ga de film ook bekijken op de premièreavond en zal mijn bevindingen met jullie delen.
 

CinemaNet Europe van start

CinemaNet Europe (voorheen European  DocuZone ), de nieuwe naam van het eerste digitale cinema-netwerk ter wereld dat zich met 180 aangesloten theaters uitstrekt over negen landen gaat op het weekend van 12, 13 en 14 november van start. Hoogtepunt is de Pan–Europese première op 12 november van de Engelse film Peace One Day in aanwezigheid van regisseur en maker Jeremy Gilley in Pathé Tuschinksi Amsterdam.

CNE biedt de Europese bioscoopbezoeker een breed en gevarieerd aanbod van arthouse films met de mogelijkheid van eigen inspraak in de programmering en een constant blijvende, hoge beeld- en geluidskwaliteit. Dit van oorsprong Nederlandse initiatief gaat van start in november. Het creëert een specifiek podium voor de Europese arthouse film in de genres documentaire, animatie, experimentele, korte en lange, onafhankelijke speelfilm. Voor filmmakers en distributeurs is het vanaf november voor het eerst mogelijk om tegen lage kosten kleine en middelgrote Europese films wijd uit te brengen in negen landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Slowakije en Nederland. Op CNE zullen films gelijktijdig in première gaan. Met de komst van de satellietverbinding kunnen die premières ook een live introductie van de filmmaker krijgen en worden afgesloten met een Q&A tussen het publiek en de maker.
De documentaires die op 12,13 en 14 november Pan-Europees in première gaan zijn:

Peace One Day, Groot-Brittannië, regie: Jeremy Gilley, 80 min.
Deze documentaire brengt de vijfjarige reis van de filmmaker Jeremy Gilley in kaart. Deze reis gaat van premiers, Nobelprijswinnaars, naar vrijheidsvechters, naar mediamagnaten, oorlogsslachtoffers en, uiteindelijk, naar iedereen die ooit iemand was bij de VN.
Een individu kan echt een verschil maken: de film documenteert en inspireert het instellen van de Internationale Dag van de Vrede door de Verenigde Naties. 21 september zal vanaf nu bekend zijn als de dag van mondiaal staakt-het-vuren en geweldloosheid.
De film ging tijdens het Edinburgh International Film Festival in augustus 2004 in première en zal in september in de Verenigde Staten uitkomen. http://www.peaceoneday.org

Nicholas Winton – The Power of Good, Slowakije, regie: Matej Minác, 62 min.
Deze documentaire vertelt het verhaal van de Britse handelaar in aandelen Nicholas Winton. De man, die ook wel de ‘Britse Schindler’ genoemd wordt, redde het leven van 669 Joodse kinderen in het door de Nazi’s bezette Tsjecho-Slowakije. Hij bracht ze door Nazi-Duitsland naar Groot Brittanië.  
Winnaar van het ‘Outstanding Documentary’ programma tijdens de International Emmy Award in 2002. http://www.wintonfilm.com/

Dans, Grozny Dans, Nederland, regie: Jos de Putter, 75 min.
De film volgt een dansgroep van kinderen tussen de 6 en 16 uit de Tsjetsjeense stad Grozny tijdens hun Europese tournee. Winnaar van verschillende internationale festivalprijzen.

The White Diamond, Duitsland, regie: Werner Herzog, 90 min.
Twaalf jaar geleden vond een luchtschippiloot de dood, toen zijn met helium gevulde uitvinding neerstortte in de boomtoppen van centraal Guyana. In 2004, gaat één van zijn collega’s terug om eenzelfde expeditie te ondernemen.

My Louis Armstrong Years, Frankrijk, regie: Mohamed Kounda, 85 min.
Glinda en haar 13-jarige wonderkind Chantz, uit Mississippi zijn het grootste gedeelte van hun leven onderweg. Hij speelt trompet en danst niet alleen op straat en de metro, maar ook in ’s werelds meest prestigieuze theaters. De haatliefdeverhouding tussen moeder en zoon geeft de swingende film een conflictueus en liefelijk randje.

Bola de Neive, Spanje, regie: José Sánchez-Montes, 73 min.
Documentaire over een Cubaanse pianist en zanger Bola de Neive (‘Sneeuwbal’). Deze zwarte, homoseskuele, mysterieuze en revolutionaire muzikant is ook wel bekend als Ignácio Villa, één van de Latijns-Amerikaanse mythes van de 20e eeuw.

Fleurette, Portugal, regie: Sérgio Tréfaut, 80 min.
Prijswinnende film over een zoon die het problematische verleden van zijn 79-jarige moeder, Fleurette, probeert te begrijpen. Ondanks haar aanhoudende verzet vragen te beantwoorden, ontsluiert ze stap voor stap de geheimen van door haar vergeten gebeurtenissen.

I am from nowhere, Oostenrijk, regie: Georg Misch,  80 min.
Deze film onderzoekt het effect van de aanhoudende media aandacht op het plaatsje Miková, Oost-Slowakije. De reden van de interesse in het 150 inwoners tellende dorpje is dat de famile van Andy Warhol vanuit Miková kwam en van daaruit  naar de Verenigde Staten emigreerde. De film speelt met Warhol’s bekende uitspraak ’15 minutes of fame’. http://www.iamfromnowhere.com

CNE wordt medegefinancierd door het MEDIA Plus programma van de Europese Unie. 
 

Film by the Sea

Het festival heeft dit jaar succesvol afgesloten met 35.000 bezoekers. Vooral op de locatie is het aantal bezoekers verdubbeld naar 7500! Uit handen van festivalgast van het jaar Milos Forman, kreeg dit jaar de Kroatische regisseur Vinko Bresan de Film & literatuur Award 2004 voor zijn film Witnesses.

Witnesses is gebaseerd op het boek Svjedoci van Jurica Pavicic die samen met Bresan ook het script ontwikkelde. De film gaat over de oorlog in het voormalige Joegoslavië.

De heer Forman zelf ontving samen met zijn vakgenoot producent Saul Zaentz, op vrijdag 17 september de Lifetime Achievement Award in Scheveningen. Beiden werden hiermee door Film by the Sea geëerd voor hun indrukwekkende oeuvre wat films als One Flew Over The Cuckoo’s Nest, The Unbearable Lightness of Being en Amadeus beslaat. De publieksprijs ging unaniem naar het regiedebuut van de Deense Paprika Steen met haar 'Aftermath', een film over een echtpaar dat het verlies van hun tienerdochter moet zien te verwerken.

Tijdens het festival lag dit jaar de focus op film uit de tien nieuwe lidstaten ven de Europese Unie. Een aantal acteurs en regisseurs waren ook aanwezig op het festival en waren te zien in talkshows. Klinkende titels zoals: Set Point, Post Coitum, Tomorrow's Weather, Motherland Hotel en nog veel meer zijn aan het festivalpubliek voorbij gegaan. Sommige zullen misschien een plekje veroveren in de bioscoop, maar de meesten zullen waarschijnlijk niet meer te zien zijn.

Fipresci Toronto naar 'My Father's Den'

Fipresci ( Féderation Internationale de la Press Cinématographique) heeft dit jaar de prijs toegekend aan de film 'My Father's Den' van regisseur Brad McCann uit Nieuw Zeeland.

In Oranje wordt In die Mannschaft

De Duitse filmmaatschappij Gemini  gaat een remake maken van de succesvolle Nederlandse speelfilm In Oranje van Joram Lürsen.Nadat producenten Motel Films en Fu Works afgelopen zomer al een deal sloten met de zuiderburen voor een remake van de film, zal nu ook Duitsland een nationale versie van de film gaan maken. Volgens Jeroen Beker van Motel Films zal de Duitse versie naar verwachting In Die Mannschaft gaat heten. In Oranje is erg in trek in het buitenland. Ook producenten in Spanje, Engeland en Frankrijk hebben te kennen gegeven interesse te hebben in een remake van de film.Daarnaast zal In Oranje komende maand haar internationale première beleven op de filmfestivals van Chicago en Hamburg. De film zit daar in de officiële selectie. In Oranje, met in de hoofdrollen Wendy van Dijk, Thomas Acda en Yannick van de Velde, gaat over een jongetje dat ervan droomt ooit in het Nederlands elftal te spelen. De film heeft in Nederland 200.000 bezoekers getrokken en is bekroond met een GOUDEN FILM. De DVD van In Oranje ligt vanaf 14 oktober 2004 in de winkels en videotheken.

Europese Filmliefhebbers kiezen hun favorieten

Filmfans uit heel Europa kunnen vanaf nu hun favoriete Europese acteur, - actrice en - regisseur kiezen. De uitreiking van de Jameson People’s Choice Awards is een van de hoogtepunten van de European Film Awards Ceremony, waar jaarlijks aan Europees filmtalent prijzen worden overhandigd. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op zaterdagavond 11 december in Barcelona, Spanje.

De Europese filmliefhebbers kunnen op verschillende manieren hun stem uitbrengen via nationale kranten, (film)week-/maandbladen, websites en www.jameson.ie/peopleschoice
 

A-Film koopt 'Der Untergang'

Distributeur A-Film heeft de omstreden film 'Der Untergang' aangekocht. Sterker nog A-Film wil de film zeer snel na de Duitse première in Nederland in de bioscoop brengen! 'Der Untergang' gaat over de laatste dagen van Adolf Hitler.

Blade Runner tot Beste Science Fiction gekozen

Dit vond ik toch zo'n mooi nieuws, want eindelijk is er wetenschappelijke ondersteuning voor het feit dat Blade Runner de beste sciencefictionfilm allertijden is! De Britse krant 'The Guardian' hield een enquête onder zestig! gerenommeerde wetenschappers.

Twee verfilmingen van boeken van Renate Dorrestein

Niet één , maar twee novelles van schrijfster Renate Dorrestein zullen worden verfilmd. De eerste 'Verborgen Gebreken' zal eind september zijn premiere krijgen op het Nederlands Filmfestival. De tweede wordt een verfilming van het boek 'Het Hemelse Gerecht'. De opnames hiervan zullen medio 2005 beginnen.

Cool, Blue Bird en De Zaak Alzheimer naar Toronto

Naast 'Cool' van Theo van Gogh, is nu bekend geworden dat ook de films 'Blue Bird' en ' De Zaak Alzheimer' naar het prestigieuze Internationale Filmfestival van Toronto zullen gaan.

Van de Sande 'Director of Photography bij 'Zwartboek'

Theo van de Sande zal het camerawerk gaan verrichten voor de film 'Zwartboek', die zal worden geregisseerd door Paul Verhoeven. Beide mannen keren voor dit project terug uit de USA. Hoofdrollen worden gespeeld door: Carice van Houten en Halina Reijn.

Nieuwste Bond niet met Tarantino

Het zat er aan te komen en nu is het officieel: Quentin Tarantino zal de nieuwste Bond-film niet gaan regisseren. De producers zijn bang dat het een te bloederige film zal worden. En een Bond-film heeft zich nu eenmaal aan bepaalde kenmerken te houden.

'Simon' naar de Oscars van 2005

De nieuwste film van Eddy Terstall, die op het Nederlands Filmfestival de openingsfilm zal worden, gaat als Nederlandse inzending naar de Oscars. Zoals in veel films van Eddy Terstall is ook Nadja Hüpscher weer van de partij.

Grootste Filmstudio in Hongarije

De grootste filmstudio ter wereld gaat worden gebouwd in Hongarije, in een klein plaatsje vlak bij Budapest. Het project van 181 miljoen dollar, zal zes! soundstages krijgen, een tank om boven en onder water te filmen en nog veel meer.

Hamburger Cell geprezen door critici

Het docudrama 'Hamburger Cell', dat het verhaal vertelt over een paar kapers van '11 september', werd de hemel in geprezen op het Edinburgh International Film Festival vorige week. Misschien wel een leuke tegenhanger voor 'Fahrenheit 9/11'...

 36 films in 72 uur achter elkaar!

Drie Singaporezen hebben in 72 uur 36 films gekeken en daarmee een nieuw wereldrecord gevestigd. Na elke film kregen zij vijf minuten pauze en na drie films een kwartier. De winnaar ging naar huis met een geldprijs van bijna 16000 euro!

Wim Verstappen overleden op 67 jarige leeftijd

Afgelopen zaterdag is filmmaker Wim Verstappen overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Verstappen is bekend geworden door films zoals: Greipstra en de Gier, Pastorale 1943 en het controversiële Blue Movie.

'Cool' in première Film by the Sea

De nieuwste film van Theo van Gogh, Cool, krijgt zijn wereldpremière op het 'Film by the Sea' Filmfestival in Scheveningen op 13 september. De vrijdag ervoor wordt het festival in Vlissingen geopend door de nieuwste film van Jim Carrey: Eternal Sunshine of The Spotless Mind.

Vervolg van 'the Italian Job' in de maak

Paramount Pictures heeft producer John Goldwyn aangesteld om en vervolg te maken van 'The Italian Job'.

Eindelijk Megabioscoop in Utrecht!

De Wolff Cinema Groep zal in de eerste helft van 2007 de eerste megabioscoop van Nederland realiseren. Het complex komt op het Jaarbeursterrein en zal een capaciteit van 18 zalen krijgen.

Nieuw Film - en Cultuurcentrum in Utrecht

Jos Stelling, o.a. de exploitant van de Utrechtse Filmzaal Springhaver, is de initiatiefnemer van dit nieuwe centrum: Het Louis Hartloper Complex. Het complex is gelegen aan de zuidelijke rand van de Utrechtse binnenstad en zal naast films, speciale filmprogramma's, lezingen, cursussen en tentoonstellingen gaan herbergen. Het complex zal op 5 september aanstaande haar deuren voor het publiek openen.

'de Kameleon', krijgt vervolg met indrukwekkende cast

In juni 2005 kunnen we weer gaan genieten van het vervolg van 'de Kameleon'. De film gebaseerd op de jongensboeken van Kluitman, zal vrijwel dezelfde cast hebben en daarnaast worden aangevuld met een aantal prominenten zoals Chris Zegers, Jack Wouterse en Hidde Maas.

'Swingers' toch naar het buitenland!

De omstreden Nederlandse film 'Swingers', is 2 jaar na zijn première toch nog verkocht aan het buitenland. De film gaat over twee koppels die in een luxueuze villa aan partnerruil doen. De film is toen de tijd vertoond in een aantal arthouse-bioscopen en is inmiddels op dvd uitgebracht.

'Stille Nacht', krijgt wereldpremière op Film by The Sea

In aanwezigheid van cast en crew zal op 11 september op het Film by The Sea Festival de Nederlandse film, Stille Nacht, in wereldpremière gaan. De film vertelt het verhaal van vijf studentes die het heft in eigen hand nemen als hun stad wordt geteisterd door een verkrachter. Het is een psychologische thriller met in de hoofdrollen: Victoria Koblenko, Caro Lensen, Liesbeth Kamerling, Josefien Hendriks en Christel Oomen. Op 14 september wordt de film vertoond op de locatie in Scheveningen, ook in aanwezigheid van cast en crew.

06-05 - de film via Tiscali

Tiscali heeft alle rechten en de exclusieve distributie van '0605 – de film' over de moord op Pim Fortuyn verworven. Twee jaar na de moord op Pim Fortuyn start Theo van Gogh in augustus met de opnames van de film, een reconstructie van de gebeurtenissen en ontdekkingen in de dagen na de gewelddadige moord op Pim Fortuyn. De film is gebaseerd op het boek 'De zesde mei' van Tomas Ross. Tomas Ross schreef ook het script voor de film. '0605 – de film' wordt in december van dit jaar door Tiscali exclusief via het internet vertoond. Het is de eerste keer in Europa dat een film via het internet in première gaat.

Katja Schuurman en Tara Elders in lesbische roadmovie

Regisseur Theo van Gogh is een bezig baasje. Momenteel is hij bezig met de voorbereidingen van 0605, maar in het voorjaar gaan de opnames van start van iets wat een lesbische roadmovie moet worden met Katja Schuurman en Tara Elders. Ronald Giphart gaat het script schrijven en de film moet in het najaar klaar zijn.

Madame Jeanette toch in de bioscoop!

De nieuwe film van Paula van der Oest, Madame Jeanette, krijgt toch een officiële bioscooprelease. De Surinaamse feelgoodmovie, die eigenlijk voor televisie is gemaakt, werd de afgelopen weken vertoond in een Amsterdams buurtcentrum. De reacties van het veelal Surinaamse publiek waren overweldigend, zodat is besloten om de film toch in de bioscoop te brengen. Regisseuse Paula van der Oest is er van overtuigd dat het vooral in Amsterdam een succes gaat worden, omdat het een échte Surinaamse film is, bestemd voor het Surinaamse publiek.

Fahrenheit 9/11 opent op nummer 1 in USA!

Michael Moore’s controversiële documentaire FAHRENHEIT 9/11 eindigde het afgelopen weekend op de eerste plaats van de Amerikaanse box office. Met $ 23.8 miljoen op een totaal van 868 doeken scoorde de winnaar van de Gouden Palm het beste doekgemiddelde in zijn openingsweekend ($ 27.558 per doek). Met dit record werden topreleases als THE PASSION OF THE CHRIST ($ 27.554) en SHREK 2 ($ 25.951) naar de tweede en derde plaats verbannen.
De film beleefde op 23 juni zijn première in New York. Twee dagen later volgde de rest van het land. De komende week zal de film op meer dan 1000 doeken te zien zijn tijdens het ‘Independance Day’-weekend.
 

Opnames 'Vet Hard' begonnen

Vet Hard wordt een actiekomedie en is een remake van de Deense film 'Old Men in New Cars'. Deze film trok in Denemarken meer bezoekers van Die Another Day! De regie is in handen van Tim Oliehoek, die een studenten Oscarnominatie heeft voor zijn korte film 'The Champ'. Naast Jack Wouterse,Kurt Rogiers, Johnny de Mol en Cas Jansen zien we in deze film het speelfilmdebuut van Chazia Mourali.

Harry Potter en Shrek 2 beheersen de 'Boxoffice' in de USA

Binnen gekomen op de tweede plek in de film top 10 in de USA, zou Shrek 2 wel eens voor verrassingen kunnen gaan zorgen. Het vriendelijke groene wezen slaat behoorlijk aan!

Ronald Reagan overleden op 93 jarige leeftijd

Acteur en ex-president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan is afgelopen zaterdag overleden. Reagan leed al een lange tijd aan de Ziekte van Alzheimer. Hij werd 93. Reagan die zijn carriere als acteur begon in voornamelijk B-films, werd bekend als gastheer van de 'General Electric Theater' televisie en later de 'Death Valley Days. Over zijn tijd als president van de USA is veel te vertellen, maar kunt u nalezen op andere pagina's.

4e editie Arab Filmfestival in Rotterdam

Voor wie morgen nog mee wil genieten van het Arab Filmfestival, moet in Rotterdam zijn. De 4e editie van het AFFR geeft de mogelijkheid om meer dan vijftig films te bekijken uit zeer veel Arabische, maar ook Europese landen. Er wordt een sfeer van dialoog gecreëerd tussen intellectuelen, filmmakers, acteurs, schrijvers, critici en natuurlijk journalisten uit Arabisch-Islamitische en Europese landen. De discussie gaat door over de progressieve plannen tegen fundamentalisme en racisme. En dat is natuurlijk een goed doel! De films die morgen nog te zien zijn, zijn bijvoorbeeld "Les Diseurs de Verité", een indringende film die zich afspeeld in Algerije. Deze film was ik meen twee jaar geleden al te zien op het IFFR. Een andere film is "Staying Awake At Night". Deze film is eigenlijk in vier delen en gaat over vier vriendinnen, waarvan er drie zijn getrouwd.

 Gwyneth Paltrow gaat Marlene Dietrich spelen

Gwyneth Paltrow gaat in de huid kruipen van 'die Blaue Engel', Marlene Dietrich. Ze zal niet alleen de hoofdrol gaan vertolken maar tevens deels de film gaan produceren. De dochter van de diva en haar kleinkind hebben ingestemd met het project.

Nog meer Cannes

Nieuwe films die te zien waren op het Filmfestival in Cannes:

2046 directed by WONG Kar-wai

CLEAN directed by Olivier ASSAYAS

CONSEQUENCES OF LOVE directed by Paolo SORRENTINO

EXILS directed by Tony GATLIF

FAHRENHEIT 911 directed by Michael MOORE

GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE directed by OSHII Mamoru

LIFE IS A MIRACLE directed by Emir KUSTURICA

LOOK AT ME directed by Agnès JAOUI

MONDOVINO directed by Jonathan NOSSITER

NOBODY KNOWS directed by KORE-EDA Hirokazu

OLD BOY directed by PARK Chan-wook

SHREK 2 directed by Andrew ADAMSONKelly ASBURYConrad VERNON

SUD PRALAD directed by Apichatpong WEERASETHAKUL

THE EDUKATORS directed by Hans WEINGARTNER

THE HOLY GIRL directed by Lucrecia MARTEL

THE LADYKILLERS directed by Ethan COENJoel COEN

THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS directed by Stephen HOPKINS

THE MOTORCYCLE DIARIES directed by Walter SALLES

WOMAN IS THE FUTURE OF MAN directed by 
HONG Sangsoo

BAD EDUCATION directed by Pedro ALMODOVAR

BAD SANTA directed by Terry ZWIGOFF

BORN TO FILM directed by Frédéric SOJCHER

BREAKING NEWS directed by Johnnie TO

DAWN OF THE DEAD directed by Zack SNYDER

DE-LOVELY directed by Irwin WINKLER

EPREUVES D'ARTISTES directed by Gilles JACOB

FIVE directed by Abbas KIAROSTAMI

HENRI LANGLOIS THE PHANTOM OF THE CINEMATHEQUE directed by Jacques RICHARD

HOUSE OF FLYING DAGGERS directed by ZHANG Yimou

I DIED IN CHILDHOOD... directed by Georgiy PARADJANOV

KILL BILL VOL.2 directed by Quentin TARANTINO

LABYRINTH GLAUBER, THE BRAZILIAN MOVIE directed by Silvio TENDLER

NOTRE MUSIQUE directed by Jean-Luc GODARD

SALVADOR ALLENDE directed by Patricio GUZMAN

THE 10 TH DISTRICT COURTS  directed by Raymond DEPARDON

THE GATE OF THE SUN directed by Yousry NASRALLAH

TROY directed by Wolfgang PETERSEN

Z CHANNEL: A MAGNIFICENT OBSESSION directed by 
Xan CASSAVETES

De Zuidkoreaanse regisseur Park Chan Wook ging naar huis met de Grand Prix voor zijn film , Old Boy. Maggie Cheung ( In the Mood for Love) krijg de prijs voor Beste Actrice in de film 'Clean' en de 14 jarige Yuuya Yagira is verkozen tot Beste Acteur in de film 'Nobody Knows'. Persoonlijk ben ik nieuwsgierig naar de nieuwste films van: The Coen Brothers, Pedro Almodovar, Zhang Yimou, Lucretia Martel en natuurlijk de film over het leven van Peter Sellers.

Opvolger 'Meet the Parents' wordt ''The Fockers'

Het was te verwachten dat er een vervolg zou komen op 'Meet the Parents', de film waarin Ben Stiller, wordt ondervraagd door schoonvader Robert de Niro met een leugendetector. Wat we niet wisten is dat de ouders van Gaylord Focker worden gespeeld door Dustin Hoffman en Barbara Streisand.

Fahrenheit 9/11 Gouden Palm in Cannes

De omstreden documentaire van Michael Moore is door de jury als beste film gekozen in Cannes. Fahrenheit 9/11 gaat over vermeende banden tussen Bush en Bin Laden. De regisseur vond dat het tijd was dat de Amerikanen de waarheid over De oorlog met Irak te horen kregen.

Tarantino, Officier van Kunst en Literatuur

Quentin Tarantino is door de Franse Overheid onderscheiden voor zijn werk. Hij mag zich vanaf nu Officier van Kunst en Literatuur noemen.

'Phileine zegt Sorry' naar Japan

Naast 'Temmink' hebben de Japanners ook de film 'Phileine zegt Solly' aangekocht. Naast Japan zal de film te zien zijn in o.a. Thailand, Portugal en Singapore.

 

'In Oranje'  Gouden Film

De Familiefilm 'In Oranje', waarin Remco ( Yannick van de Velde) aangespoord wordt door zijn overleden vader om in het Nederlands Elftal te gaan spelen, heeft de status van Gouden Film bereikt. Dit houdt in dat er minstens 100.000 bezoekers de film hebben bekeken.

Monic Hendrickx in 'Leef'

Monic Hendrickx gaat de hoofdrol spelen in de film 'Leef', een film over een 40 jarige verloskundige die schrijfster wil worden. Zij komt er achter dat ze om dit doel te bereiken haar leven op orde moet hebben; en dat is niet het geval. Het scenario is Maria Goos en de regie is in handen van Willem van den Sande Backhuyzen.

'Temmink' naar Japan

De futuristische vechtfilm 'Temmink' uit 1998 komt uit in Japan. De directeur van Motel Films heeft dit op het Filmfestival in Cannes bekend gemaakt. In de film van Boris Paval Conen spelen o.a. Jack Wouterse, Jacob Derwig en Victor Löw.

Ellen Ten Damme in Psychologische Thriller

Ellen Ten Damme is binnenkort te bewonderen in de rol van pornoster in de film Castings. De film is een psychologische thriller over een pornoster die erachter komt dat haar moeder geen natuurlijke dood is gestorven. De film is in Spanje opgenomen en Ad Bol tekent voor de regie. Naast Ellen Ten Damme spelen mee: Hugo Metsers III, Klemens Patijn en Joaquin Martinez.

The Birth of The Pink Panther van start

De nieuwste Pink Panther film is in productie gegaan. Helaas speelt Peter Sellers niet meer de rol van de bekende Inspecteur...Maar deze taak wordt overgenomen door Steve Martin. Martin schreef ook het scenario samen met Shawn Levy. Een combinatie die succes opleverde in Cheaper By The Dozen. Naast Steve Martin zullen ook Kevin Kline, Beyonce, Jean Reno, Emily Mortimer en andere te zien zijn. De film moet in de zomer van 2005 gaan draaien.

Mel Gibson gooit het over een andere boeg in nieuwe film

De nieuwste filmplannen van Mel Gibson gaan over een warriorqueen uit de oudheid, Boudicca. Critici zijn bang dat Gibson de queen op de hak gaat nemen. Maar goed, critici zijn er om kritiek te hebben...

Gijzelingsdrama in Amsterdam verfilmd

In 2002 nam een verwarde man een aantal mensen in gijzeling in de Rembrandttoren in Amsterdam, om te protesteren tegen de opkomst van breedbandtelevisie. Jeroen Krabbé en Jan Decleir gaan de hoofdrollen spelen in de verfilming, die Kleisterlee gaat heten en medio 2005 in de bioscoop te zien is.

Fahrenheit 9/11 al aangekocht door Paradiso

De omstreden documentaire van Michael Moore: Fahrenheit 9/11, komt wel in Nederland uit. In de documentaire suggereert Moore dat President Bush nauwe banden had met enkele prominente Saudi's, waaonder familie van Bin Laden.

Documentaire 'Hollands Licht' wint publieksprijs in Brussel

Hollands Licht van Pieter-Rim de Kroon & Maarten de Kroon  is tijdens het Europees Filmfestival van Brussel 2004 door het publiek uitgekozen tot beste film. J.l. vrijdag 30 april werd de publieksprijs,  een geldbedrag van 5.000 euro uitgereikt. In de documentaire Hollands Licht onderzoeken Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon voor het eerst in de geschiedenis het even ongrijpbare als beroemde culturele fenomeen Hollands licht. Is het echt anders dan het licht elders in de wereld? Wat is waar, wat is mythe, wat is fictie? Tijdens het Nederlands Film Festival Utrecht werd de film bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. Tevens ontving de film een Gouden Kalf Nominatie  in de categorie Beste Camera. De film draait inmiddels voor de 24ste week in de film theaters in Nederland en trekt in de Arthouses nog steeds uitverkochte zalen.
 

Roman Polanski gaat Oliver Twist verfilmen

Het wereldberoemde boek van Charles Dickens zal worden verflmd door Roman Polanski. Het zelfde team dat in 'The Pianist' met Polanski samenwerkte zal nu aan deze film gaan werken. Ben Kingsley zal een belangrijke rol gaan vervullen en de opnamen starten deze zomer.

Memoires voor Sean Connery

Sir Sean Connery is samen met een schrijfster bezig zijn leven in een boek te krijgen. De 73 jarige Schot in hart en nieren, is voor velen nog steeds de 'James Bond'.

Tempus Fugit wint Publieksprijs AFFF

De Spaanse Fantasyfilm 'Tempus Fugit' heeft de Publieksprijs gewonnen op het Amsterdamse Fantastic Film Festival. De tweede plek was voor het vervolg van Kill Bill en de derde plaats voor de remake van Dawn of the Dead.

Cloaca de planken op!

Het Nederlandse stuk Cloaca, van Maria Goos, gaat dit najaar zijn internationale debuut beleven in London. Het stuk over de veertigers die elkaar weerzien na zoveel jaar, wordt geregisseerd door Kevin Spacey.

Jim's speelfilmdebuut ( voor de niet ingewijden: Jim is bekend van het programma 'Idols')

Jim gaat een bijrol spelen in de film 'Snowfever' naast Daan Schuurmans en Egbert-Jan Weeber. In de film zullen wervelende snowboards en veel liefdesperikelen en intriges, veel sneeuw laten opwaaien. De regie is in handen van Pim van Hoeve en de film wordt o.a. geproduceerd door Johan Nijenhuis en A-Film.

Nieuwe Nederlandse Speelfilm "Het Zuiden" in première 22 april!

Donderdag gaat de film "Het Zuiden" in première in negen bioscopen door heel het land. De film was al te zien op het Filmfestival, maar gaat hij dan écht in premiere. In de hoofdrollen zijn te zien: Monic Hendrickx, Frank Lammers en Oksana Akinshina ( Lilya 4 Ever). Voor meer informatie kun je surfen naar de site van Isabella Films: www.isabellafilms.com

Achttien films in nominatie voor Gouden Palm volgende maand

De Coen Brothers, Michael Mann en Emir Kusturica, zijn zomaar wat namen van regisseurs die proberen een Gouden Palm mee naar huis te nemen in Cannes volgende maand. (12 t/m 23 mei). Er zijn in totaal 18 films genomineerd waaronder een Thaise; en dat is nog nooit gebeurd!

Van de Velde wint rechtszaak van Rob Houwer

Jammer dat het zo moest komen, maar de rechtszaak is er gekomen en Jean van de Velde heeft gewonnen. Even resumeren dan. Rob Houwer had Jean van de Velde opdracht gegeven een script te schrijven voor het vervolg op de klassieker Soldaat van Oranje. De film is uiteindelijk niet gemaakt en Van de Velde eiste zijn deel op. Vervolgens ontstond er een kat -  en muisspelletje en nu heeft de rechter bepaald dat Rob Houwer toch over de brug moet komen.

Secret Window ligt goed in de markt ( of is het Johnny Depp?)

De film Secret Window met Johnny Depp en John Turturo doet het goed in Nederland. De film over de schrijver die wordt gestalkt  staat op een tweede plek onder The Passion of The Christ.

Carrie Ann Moss doet mee in MI 3

We hoeven ons niet druk meer te maken over het vrouwelijk schoon in de nieuwste Mission Impossible, want de producers hebben een contract met Carrie Ann Moss.

Filmmuseum vindt verloren gewaande Valentino-film terug

Een écht bijzonder bericht hoorde ik op de radio van de week, want er was een verloren gewaande film met Rudolph Valentino en Gloria Swanson teruggevonden in het Filmmuseum. De film 'Beyond The Rocks' is inmiddels gerestaureerd en zal te zien zijn op de Filmmuseum Biënnale in 2005.

inThe Return of the King passeert Harry Potter als beste film ooit

The Lord of the Rings; The Return of the King heeft dit weekend de box office van Harry Potter overtroffen en staat nu op de tweede plaats van beste films ooit. Titanic staat op de eerste plaats. Met een opbrengst van 15.409.526 euro laat The Return of the King ook zijn voorgangers The Fellowship of the Ring en The Two Towers en de Disney-film The Lion King achter zich. Wereldwijd staat The Return of the King ook op de tweede plek in de box office-lijsten. Te Return of the King draait in Nederland nog in ruim 80 zalen.

Mel Gibson blijft in hogere sferen

Na het nu al 'onverwachte' succes van zijn voor velen controversiele film 'The Passion of The Christ', heeft Gibson laten weten het verhaal over 'De Maccabees' te willen verfilmen. Dit verhaal gaat over een groepje Joden die succesvol in opstand kwamen tegen hun overheersers voor 170 jaar lang. Het verhaal is niet in de Bijbel terug te vinden, maar het Gibson altijd al geïntrigeerd.

Kevin Kline als Inspector Dreyfuss in The Pink Panther

Naast Steve Martin en Jean Reno is ook Kevin Kline toegevoegd aan de cast van de te maken film over het populaire karakter uit de jaren 60 'The Pink Panther'.

Spielberg en Cruise maken 'War of the Worlds'

Het blad Variety meldt dat Spielberg en Cruise met plannen rond lopen om een verfilming te maken van het onmetelijk populaire boek van H.G. Wells : The War of the Worlds.

Nieuwste van the Coen Brothers in premiere in Cannes

Ladykillers de nieuwste film van de broers Joel en Ethan Coen zal op het prestigieuze festival in mei in première gaan. Tom Hanks neemt de hoofdrol voor rekening en het verhaal gaat over een stel oplichters die een huis annexeren om van hieruit een overval te plannen.

Nieuwste film van Lars von Trier met Nederlandse Cast en Crew

Manderlay, het tweede deel in de trilogie van Lars von Trier, wordt opgenomen met een aantal Nederlandse acteurs en ook de crew haalt Von Trier uit Nederland. De opnames van het vervolg op 'Dogville' zijn inmiddels van start gegaan.

The Passion of The Christ record aantal bezoekers in openingsweekend in USA

Mel Gibson kan in zijn handen wrijven want zijn laatste 'controversiële' film heeft in het openingsweekend gezorgd voor een record aantal bezoekers. In de eerste vijf dagen ging hij zelfs het laatste deel van The Return of The King voorbij!

Niet écht grote verrassingen bij de Oscar uitreikingen

Er zijn niet écht grote verrassingen geweest bij de laatste Oscaruitreikingen. Return of The King heeft alle 11 nominaties verzilverd en films die verder in de prijzen vielen waren: Mystic River, Monster en Cold Mountain. Jammergenoeg ging 'Lost in Translation' maar met één Oscar naar huis en die was voor Sofia Coppola. 'Onze' Tweeling heeft het niet gehaald. De beste buitenlandse filmaward ging naar 'The Barbarian Invasions'.

Césars voor Les Invasions Barbares

Afgelopen weekend zijn in Parijs de filmprijzen bekend gemaakt en de Frans/Canadese film 'Les Invasions Barbares' is met de meeste prijzen naar huis gegaan. De film heeft tevens twee Oscarnominaties. En daar gaan we zondag op maandag meer over horen, want dan zijn de Oscaruitreikingen!

Lost in Translation, record aantal bezoekers in openingsweekend!

Lost in Translation, de art-housefilm van Sofia Coppola, behaalde in het openingsweekend een record aantal bezoekers en het aantal zalen waarin de film te zien is, zal worden uitgebreid. De film over twee gedesillusioneerde Amerikanen in een vreemd land, was ook al te zien op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Het aantal prijzen kan worden uitgebreid tijdens de Oscaruitreiking, want de film is genomineerd voor onder andere 'Beste Film'.

Tweede Himalaya Festival Data bekend!

In 2003 konden we genieten van het Eerste Himalaya Festival. Een gespecialiseerd festival over en rond de regio van de Himalaya. Een aantal bekende regisseurs waren aanwezig en in totaal waren er zo'n 50 films te bewonderen! Het tweede Himalaya Festival gaat dit jaar plaatsvinden op 6 en 7 november. Voor meer informatie www.himalayafilmfestival.nl 

Pierce Brosnan in ieder geval nog één keertje als James Bond!

Als we de bronnen mogen geloven komt Pierce Brosnan in ieder geval nog één keertje in actie als James Bond. Na een tijdje niets van Brosnan gehoord te hebben, staan er nu weer een flink aantal projecten op stapel. De James Bond film staat gepland voor november 2005, maar dat zal bij ons wel rond de Kerst worden...

Filmscript Indiana Jones IV niet goed genoeg!

Het zal waarschijnlijk nog even duren voordat we mogen genieten van de vierde film in de reeks van Indiana Jones, want regisseur George Lucas vond dat de scriptwriter zijn werk niet goed genoeg had gedaan. Er is nu een andere scriptwriter ingeschakeld.

Return of the King en Lost in Translation grote winnaars BAFTA

De grote winnaars van de Britse uitvoering van de Oscars waren de films 'Lost in Translation' en 'Return of the King'. Bill Murray werd tot Beste Acteur gekozen en Scarlett Johansson als Beste Actrice, beiden uit 'Lost in Translation'. De Beste Film van 2003 werd ( en wie had dat niet verwacht:?) The Lord of the Rings: Return of the King. De film ging met vijf prijzen naar huis! Tot Beste Buitenlandse Film werd 'In This World' gekozen. Persoonlijk had ik voor 'Good bye,  Lenin!' gekozen, maar ja...We wachten met spanning op de Oscars, want 'wij' doen mee met 'De Tweeling'!

Fighting Fish (tijdelijk) uit de bioscoop wegens gebrek aan doeken

De eerste Nederlandse martial-arts film 'Fighting Fish' is uit de bioscoop gehaald. Distributeur UIP heeft dit besluit genomen, omdat er jammergenoeg teveel concurrentie is van films voor dezelfde doelgroep! De reacties op het Internationaal Filmfestival waren positief over de film. Er was veel belangstelling uit het buitenland. Hopelijk gaat de film opnieuw in roulatie in maart.

Finding Nemo grote winnaar Annie Awards

Met maar liefst negen! prijzen ging de film 'Finding Nemo' naar huis op de jaarlijkse Annie Awards, een prijzenfestival voor animatiefilms. De Disney-film werd verkozen tot onder andere Beste Film en Beste Regisseur.

Gouden Beer voor 'Gegen die Wand'

De prijs voor Beste Film op het Berlijnse Filmfestival ging dit jaar naar de film 'Gegen die Wand'. Deze Turkse film beschrijft de vlucht van een jonge Turkse uit Hamburg. De prijs voor Beste Acteur ging naar de Uruguayaan, Daniel Hendler, voor zijn rol in de film 'El Abrazo Partido', van Daniel Burman. Deze film kreeg tevens de Zilveren Beer uitgereikt.

Herleving 3D door Spy Kids

Het derde deel van de Spy Kids trilogie gaat deze week in première. Met dit gebeuren gaat de herleving van de 3D-film gepaard. De tijd dat we met zijn allen met de rode en groene brilletjes op naar een film gingen kijken, is weer terug! De laatste keer dat we naar een 3D-film konden kijken was in 1992. Spy Kids III gaat deze keer over een computersspel, met als 'engerd' Sylvester Stallone.

Televisie uitzending Oscars vertraagd

Het zal velen niet zijn ontgaan dat Amerika weer in de ban is van een schandaal. Na Michael Jackson haalde zus Janet de kranten met haar 'Tepelgate'. De borst van Janet Jackson heeft voor flink wat opschudding gezorgd in het conservatieve Amerika. Een gevolg van dit is dat de Oscar uitreiking op 29 februari aanstaande 'vertraagd' worden uitgezonden, zodat het televisiestation kan anticiperen op een voorval.

Columbia Pictures koopt rechten remake 'Science Fiction'

Het Amerikaanse Columbia Pictures is zeer enthousiast over de film 'Science Fiction'. Ze hebben alle rechten gekocht om een remake van de film te maken. Dat is nog eens een opsteker!

Veel Buitenlandse belangstelling voor 'De Tweeling'

Over opstekers gesproken: er is zeer veel belangstelling uit een groot aantal landen getoond voor 'De Tweeling'. De film is inmiddels verkocht aan 28 landen! In Amerika gaat de film na de Oscaruitreiking draaien. Zou dat een voorteken zijn?

Persbericht A-Film

Het afgelopen weekend is THE LORD OF THE RINGS; THE RETURN OF THE KING door een recordaantal van ruim 262.000 mensen bezocht. Met een omzet van meer dan 2,2 miljoen euro verbreekt THE RETURN OF THE KING wederom een record. Dit stond op naam van THE LORD OF THE RINGS; THE TWO TOWERS die vorig jaar een boxoffice behaalde van 2,1 miljoen euro in zijn beste weekend.

 

'Leon' Sequel met Natalie Portman

Er komt een vervolg op Leon, de geweldige film met Jean Reno in de hoofdrol. In Léon speelt Natalie Portman speelde het 11 jarige meisje, dat bevriend raakt met de eenzame huurmoordenaar.

Nieuwste film Breillat in Wereldpremiere in Rotterdam

De nieuwste film van de Franse regisseuse Catherine Breillat, L'Anatomie de L'Enfer, zal in Rotterdam op het Filmfestival haar wereldpremière krijgen; de film wordt uitgebracht nog voordat hij in Frankrijk te zien is!

Recordaantal bezoekers Lord of The Rings 3

Op woensdag 17 december, trok The Lord of the Rings; The Return of The King een recordaantal bezoekers. 75.000 mensen gingen het langverwachte slotdeel van de trilogie op de allereerste draaidag bekijken. Met een omzet van ruim 500.000 euro verbreekt de film het record dat stond op naam van zijn voorganger The Two Towers dat vorig jaar op de openingsdag een box office van 354.373 euro behaalde.

Films Roald Dahl in Utrecht

Liefhebbers van de boeken van Roald Dahl kunnen hun hart ophalen: van 21 december tot en met 4 januari 2004, zijn tijdens het 'Roald Dahl Film Feest' in filmtheater 't Hoogt in Utrecht, diverse films te zien naar de boeken van de bekende schrijver. Films als The Witches, Sjakie, Mathilda, de G.V.R. e.v.a.

Somethings' Gotta Give binnen op 1 in USA

De romantische komedie 'Something's Gotta Give' met Jack Nicholson en Diane Keaton in de hoofdrollen, is binnengekomen op de eerste plaats in de USA.

Finding Nemo blijft aan top in Nederland

Dat Finding Nemo een succes zou worden, was bekend. Maar niet dat het zo'n groot succes zou worden! De film over pappa vis die op zoek gaat naar zijn zoontje, staat nu al meer dan drie weken op de eerste plek in ons landje.

Return of the Kings, Beste Film volgens New Yorkse Critici

De New Yorkse Film Critici hebben 'The Return of The King' unaniem gekozen tot de beste film van 2003. 'Bill Murray' werd Beste Acteur, 'Hope Davis' als Beste Actrice. Als Beste Documentaire werd 'Capturing The Friedmans' gekozen en 'Ciudad de Deus', als beste Buitenlandse Film.

Ere Oscar voor Blake Edwards

De regisseur van o.a. de 'Pink Panther-films' zal een Oscar voor zijn werk krijgen tijdens de volgende Oscar uitreikingen. De nu 81 jarige Edwards, begon zijn carrière in 1942 met de film 'Ten Gentlemen from West Point'.

Mel Gibson's Passion geprezen door 'Het Vaticaan'

De controversiële film van Mel Gibson is geprezen door Het Vaticaan. Een afvaardiging van drie hooggeplaatsten hebben een speciale voorstelling van de film 'The Passion of Christ' gekregen.

Gwyneth Paltrow in het huwelijk

Actrice Gwyneth Paltrow heeft haar ja-woord gegeven aan de zanger van band Coldplay, Chris Martin. Deze zomer verwacht Gwyneth haar eerste kind.

Nederlands Geld in Oliver Stone Productie

De Nederlandse productiemaatschappij Egmond Film, onder andere bekend van 'Oesters van Nam Kee' is bereid 1,5 miljoen dollar te steken in 'Alexander', een door Oliver Stone geregisseerde film over het leven van Alexander de Grote. In 'ruil' voor de financiële steun is beloofd dat een aantal Nederlandse producties betere distributie en financiering krijgen. Ook krijgt de maatschappij een deel uit de opbrengst van de film. 

Peter Jackson wil ook 'The Hobbit' verfilmen

Voorafgaand aan de première van 'The Return of The King', heeft Peter Jackson te kennen gegeven het boek 'The Hobbit' te willen verfilmen als prequel van the LOTR-trilogie.

Good Bye Lenin grote winnaar European Film Awards 2003

De Duitse film 'Good Bye Lenin', is de grote winnaar geworden van de European Film Awards 2003 geworden. De film nam awards voor 'Beste Film', Beste Mannelijke Hoofdrol, Beste Scenario en drie publieksprijzen mee naar huis. Lars Von Trier kreeg een prijs voor de Beste Regie en Charlotte Rampling voor Beste Actrice.

Shadow Festival 20 t/m 26 november

Het 'Shadow Festival' dat op 20 november van start gaat zal letterlijk in de schaduw gaan lopen van het grotere IDFA. Op het kleinere festival zullen alternatieve en tegendraadse documentaires te zien zijn, die meer op vorm en experiment gericht zijn. Het festival gaat op drie plaatsen draaien in Nederland. Meer details op: www.shadowfestival.nl

Vervolg op Get Shorty wordt Be Cool

MGM heeft bevestigd dat er een vervolg komt op Get Shorty, met wederom in de hoofdrol, Chili Palmer, vertolkt door John Travolta. Chili zal in deze film geen filmfanaat spelen, maar iemand die het wil gaan maken in de muziekbusiness.

Bruce Willis terug in Die Hard 4 !

20th Century Fox heeft opdracht gegeven om een script te schrijven voor een Die Hard 4. Bruce Willis zal terugkeren als de 'toughguy' John McClane.

Polleke openingsfilm Cinekid Festival

De nieuwe Nederlandse film Polleke, naar de boeken van Guus Kuijer, in de regie van Ineke Houtman opent het zeventiende Cinekidfestival. Deze film over vriendschap en liefde vertelt het aangrijpende en soms hilarische verhaal van het elfjarige meisje Polleke en de Marokkaanse jongen Mimoen. De cast van Polleke bestaat onder andere uit Daan Schuurmans, Frank Lammers, Liv Stig en Halina Reijn. Polleke maakt ook deel uit van het competitieprogramma van Cinekid Amsterdam.

Terminator, gouveneur van Californie

Het hing al een tijdje in de lucht en nu is het officieel: Arnold Schwarzenegger, alias 'The Terminator' is de nieuwe gouverneur van Californië! De republikein had een kleine 1.4 miljoen stemmen achter zijn naam staan. Arnie heeft de kiezers beloofd dat hij hen niet teleur zal stellen!

Fiscale Regeling voor films ook in 2004

De regeling waarmee particulieren fiscaal gunstig hun geld in Nederlandse Speelfilms kunnen steken, zal in 2004 nog blijven bestaan. Het kabinet stond op het punt hier een stokje voor te zetten, maar er kan opgelucht adem worden gehaald in de filmindustrie; dat wil zeggen voor 2004 dan.

Phileine zegt: Jammer!

De Publiekslieveling van het Nederlands Filmfestival 'Phileine zegt Sorry' van Robert Jan Westdijk, is het niet gelukt het Gouden Kalf mee naar huis te nemen. De film was een enorm succes, maar voor één doelgroep. 'De Tweeling' was dat duidelijk niet. Kim van Kooten was wel de Beste Actrice, dat wel!

Tarantino wil nieuwe Bond regisseren

Niemand weet of het in een vlaag van verstandverbijstering is gezegd of bij kennis, maar het schijnt dat Quentin Tarantino ( ja, die) een nieuwe James Bond wil gaan regisseren. Pierce Brosnan wordt zijn geheimagent.

De Tweeling terug in de bioscoop

De met een gouden Kalf bekroonde film 'De Tweeling' van Ben Sombogaart zal terugkeren in de bioscoop. 'De Tweeling' liet publiekslieveling 'Phileine zegt Sorry' en 'Van God Los' het nakijken voor Gouden Kalf voor Beste Film.

Star War: Episode III

De start is gemaakt voor 'Episode III' van Star Wars. De set in Australië wordt zeer goed bewaakt om ervoor te zorgen dat er niets naar buiten komt.

Clive Owen nieuwe Bond?

Intimi geloven dat de dagen van Pierce Brosnan als James Bond zijn geteld na de volgende. Als opvolger wordt gefluisterd dat dit Clive Owen zou worden. Owen bekend van zijn rol in 'Croupier'.

John Ritter plotseling overleden

John Ritter, bij ons vooral bekend geworden in zijn rol als Jack Tripper in 'Three's Company', is op 54 jarige leeftijd overleden. Ritter stierf zogezegd in het harnas, want hij was bezig met de opnames van een televisiekomedie, toen hij in elkaar zakte als gevolg van een hartaanval.

Kim van Kooten zwanger!

Begonnen als een gerucht, maar reeds bevestigd door diverse bronnen: Kim is zwanger! Kim en haar kersverse echtgenoot Jacob Derwig zijn dolgelukkig!

IDFA opent 20 november met film over seksschandaal

Het 16e documentaire festival de IDFA dat op 20 november van start gaat, zal openen met 'Capturing the Friedmans', van Andrew Jarecki.  In deze documentaire wordt een seksschandaal gereconstrueerd dat halverwege de jaren 80 Amerika in de ban hield. Er worden meer dan 200 documentaires vertoond op verschillende plekken in Amsterdam en de Oostenrijker Ulrich Seidl zal in de spotlight staat dit jaar.

Charles Bronson overleden op 81 jarige leeftijd

De keiharde, stoere, maar altijd rechtvaardige acteur is 30 augustus aan de gevolgen van longontsteking overleden. Bronson die vooral bekend werd door films als Mr Majestyk, The Magnificent Seven en zijn Deathwish reeks, zal zeker gemist worden onder de filmfans.

Geen Tomb Raider in China

"Nee", we doen het niet! Tomb Raider komt niet uit in China! Volgens een functionaris bij de Chinese overheid wordt het land in een te negatief daglicht gesteld. De distributeur van de film is teleurgesteld, maar de beslissing kwam niet als een verrassing. Merkwaardig is de film wel in Hong Kong te zien, dat toch ook bij China hoort!

De Tweeling Nederlandse inzending Oscars 2004

De verfilming van het succesvolle boek van Tessa de Loo is gekozen als inzending voor het Oscar spektakel van volgend jaar.Of het werkelijk tot de genomineerde films gaat horen, dat wordt in januari volgend jaar beslist.

Cameron Diaz in Guinness Book of Records

Cameron Diaz, de altijd lachende actrice uit o.a. de nieuwste Charlie's Angels en There is Something About Mary verdient met haar lach en de rest van haar lichaam natuurlijk het meest van alle Hollywood dames. Met 40 miljoen dollar is ze Julia Roberts, Nicole Kidman, Halle Berry 'te slim af'. Het Guinness Book of Records heeft haar naam geplaats in haar analen.

Sharon Stone in nieuwe film Catwoman

Sharon Stone is een rol aangeboden in een nieuwe film: Catwoman. Ze zal hier naast Halle Berry en Josh Lucas gaan spelen. Sharon Stone zal te zien zijn als slechterik. Uuuuuuuu!

Gregory Hines overleden op 57 jarige leeftijd

Acteur en danser Gregory Hines die o.a. te zien was in Running Scared naast Billy Crystal is op 57 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Belgische Verfilming Suske en Wiske

Het is een feit de allereerste strip van tekenaar Willy Vandersteen wordt verfilmd. De productie is momenteel in volle gang en de film gaat 'Suske en Wiske en de Duistere Diamant'  heten. Er is een heel dorpje in Belgie omgebouwd tot Middeleeuwse setting, want het verhaal speelt deels af in de Middeleeuwen. Tal van bekende acteurs en actrices zullen meespelen in deze film: Dirk Roofthoft, Urbanus, Willeke van Ammelrooij, Thekla Reuten e.a.

Omar Sharif krijgt Oeuvreprijs in Venetie

De 71 jarige Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago gaat een oeuvreprijs krijgen op het Festival in Venetie. De Egyptische acteur is al 50 jaar actief in de filmindustrie en de jury van het Festival vond dat een lintje waard.

Daryl Hannah poseert in Amerikaanse Playboy

Beter nieuws uit Amerika, want de inmiddels 42 jarige Daryl Hannah, is in november dit jaar te zien in de Amerikaanse Playboy. Helaas, de Nederlandse fans moeten nog even wachten. Gelukkig dan dat er zoiets is als internet!

Farrah Fawcett poseert naakt voor Andy Warhol

Nog meer goed nieuws, want Farrah Fawcett heeft wel een heel bijzondere bijdrage gegeven aan het vieren van wat Andy Warhol's 75e verjaardag zou kunnen zijn geweest. Samen met beeldhouwer Keith Edmier heeft zij ervoor gezorgd dat er een reeks beelden komen geinspireerd op Farrah. Want de beeldhouwer was in zijn kindertijd gefascineerd door Farrah's verschijning. Wie niet, trouwens? Farrah die zelf ook best aardige beeldjes boetseert, heeft een beeld van de beeldhouwer gemaakt. We zijn benieuwd naar de foto's!

Jean-Pierre Jeunet en Audrey Tatou weer samen

Regisseur Jean-Pierre Jeunet en Audrey Tatou gaan weer samen werken aan een nieuwe film: Un Long Dimanche de Fiancailles. Dankzij het succes van de best verkopende Franse film allertijden: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, kan het succesvolle team herenigd worden. Productiemaatschappij Warner Bros. gaat de film financieren.

Mel Gibson maakt film over leven Jezus

Acteur Mel Gibson is ook een verdienstelijk regisseur. Deze keer waagt hij zich aan een delicaat onderwerp, namelijk de verfilming van de laatste uren van Jezus Christus: The Passion. Vanzelfsprekend heeft de regisseur al allerlei groeperingen over zich heen gehad, maar zo verzekert Gibson "de film zal niet beledigen maar mensen aan het denken zetten en inspireren!" Naschrift: Ondertussen vechten de distributeurs om de rechten van de film!

Knorretje, The Movie!

Fans van Winnie The Pooh, Teigetje, Kanga, Roe en nog veel meer, kunnen hun hart ophalen deze zomer, want niemand minder dan Knorretje komt met een  eigen film. De film is voor jong en oud en zit vol met mooie liedjes en vele belevenissen van de vriendjes.

Tom Cruise produceert rampenfilm

Dat Tom Cruise een fijne neus heeft voor mooie projecten, wisten we al. Zijn volgende geruchtmakende project is een echte rampenfilm. Een film over een groot ongeluk in Texas in 1947. Of hij zelf ook te bewonderen zal zijn, is nog niet duidelijk.

Renee Zellweger in film over leven Janis Joplin

Niemand minder dan Renee Zellweger gaat de hoofdrol vertolken in een film over het leven van rockzangeres Janis Joplin. De film gaat 'Piece of My Heart' heten en verwacht wordt dat Zellweger zelf een aantal songs van Janis Joplin gaat vertolken. We zijn benieuwd!

Nicolas Cage in remake van 'The Wicker Man'

De klassieke Britse horrorfilm uit 1973, met Britt Ekland, Ingrid Pitt en Christopher Lee in de hoofdrollen, krijgt een eigentijdse remake. Nicolas Cage krijgt de rol van de politieagent die tijdens het onderzoek naar een vermist kind verwikkeld raakt in allerlei mysterieuze zaken...

Eigengemaakte Horror in Groningen

Op zaterdag 21 Juni vindt er in 'De Bonte Koe''aan de Spilsluizen Nz9 in Groningen een uniek evenement plaats. In de grote zaal vertonen drie vrienden hun eigengemaakte komische horrorfilm 'Hersenhonger''. Een uit pure liefhebberij ontstaan project waar ongeveer zeven jaar aan is gewerkt.
De (hoofd)rollen worden gespeeld door familie, vrienden en kennissen.
'Hersenhonger wordt wel omschreven als een gruwelijk geestige, en grappig gore horrorfilm. Meer informatie op: http://www.hersenzpinselfilms.com
 

Brooke Shields moeder op haar 37e

De bekende actrice uit bijvoorbeeld films als 'The Blue Lagoon', is van haar eerste kindje bevallen. Brooke en haar man, Chris Henchy, willen er samen van genieten zonder de pers.

Gezinsuitbreiding voor Catherine Zeta Jones en Michael Douglas

Carys heet het nieuwse gezinslid van de familie Douglas. Haar moeder is vorige week in New Jersey bevallen. Moeder en dochter maken het goed.

Nieuwste film M. Knight Shyamalan: The Woods

Het nieuwste project van de maker van 'The Sixth Sense' en 'Unbreakable' gaat 'The Woods' heten. Het verhaal gaat over een groep mensen die bevriend raken met wezens in het bos. De film gaat in oktober dit jaar in productie en volgend jaar zomer moet de film in de bioscoop te zien zijn.

Filmplannen over jonge Hannibal Lecter

Er zijn vergevorderde filmplannen voor een film over de jeugd van de intellectuele 'cannibal killer' Hannibal Lecter, uit 'Silence of the Lambs'. De regisseur, Thomas Harris, heeft het plan het hele spoor terug te zoeken vanaf zijn kindertijd in Litouwen. Wij zijn benieuwd!

Schwarzenegger ziet zichzelf terug in videospel

De stoere actieheld, Arnold Schwarzenegger, gaat zijn debuut maken als actieheld in een videospel gemaakt naar de film: Terminator 3: The Rise of the Machines. Atari gaat het spel maken en het ligt, naar verwachting, in de herfst in de winkels.

Fighting Fish, vernieuwende Nederlandse film

In het komende najaar gaat een vernieuwende Nederlandse film in de bioscopen draaien: Fighting Fish. De film is een internationale martial arts film over onmogelijke liefde, verraad en de verborgen strijd in de Chinese onderwereld. We zien Chantal Janzen, Jennifer de Jong, Kim Ho Kim en Ron Smoorenburg. Voor meer informatie kun je terecht op de site: www.fightingfish.nl .

Bioscoopminuten nieuw initiatief in Hoogeveen

Binnen een paar weken zal er in Hoogeveen een nieuw inititief van start gaan in de Luxor bioscoop in Hoogeveen: bioscoopminuten. Het idee is dat men een kaart kan kopen van 55 euro; voor dit bedrag kan de bezoeker 1440 biocoopminuten genieten van films. Vind je een film dus na een half uur al niet leuk, dan kun je gewoon weggaan en worden die minuten die je écht hebt gebruikt van je saldo afgetrokken; de rest blijft staan!

Spirited Away in de prijzen op Fantastische Film Festival

De negentiende editie van het Fantastische Film Festival is achter de rug. De Japanse film 'Spirited Away' heeft de Publieksprijs gewonnen. De tweede plek was voor 'Cowboy Beebop' en '28 Days Later' had de derde plaats.

Johnny English binnen op nummer 1

Rowan Atkinson komt meteen op een eerste plek binnen in de filmcharts, met zijn 'Johnny English'. De film is een parodie op de geheime dienst films en dan natuurlijk James Bond. Bij geheimagent English mislukt er een en ander.

Trouwplannen voor Melissa Etheridge

Als het allemaal meezit gaat Melissa Etheridge eind van dit jaar trouwen met haar levenspartner: Tammy Lynn Michaels. Melissa heeft samen met haar ex-partner twee kinderen. Op mijn Zonnet-site heb ik nog een special staan over de zangeres.

Halle Berry weer uit de kleren in nieuwe film

Eind Oktober dit jaar gaat de film 'Gothika' in Amerika in premiere. In deze thriller over een psychiater met geheugenproblemen, gaat de actrice voor de derde keer uit de kleren. Wij wachten gespannen af...

Michael Jeter overlijdt op 50 jarige leeftijd

De HIV-positieve acteur Michael Jeter is op 50 jarige overleden aan de gevolgen van de ziekte. Jeter was recentelijk te zien als gevangene in 'The Green Mile'. Verder speelde hij o.a. in The Fisher King, Patch Adams, Mouse Hunt en in de sitcom Evening Shade.

Leslie Cheung  pleegt zelfmoord

De Cantonese acteur Leslie Cheung heeft een einde aan zijn leven gemaakt op 46 jarige leeftijd. Cheung speelde in Farewell To My Concubine, Happy Together en A Better Tomorrow. Cheung liet in een brief achter, maar de inhoud is niet prijsgegeven om begrijpelijke redenen.

The Life and Death of Peter Sellers, biopic Peter Sellers

Er komt een televisiefilm over het leven van Peter Sellers. Televisiezender HBO gaat de film sponsoren. In de hoofdrollen zullen te zien zijn : John Lithgow, Geoffrey Rush en Stanley Tucci.

Beste Films 2002, volgens Volkskrant lezers 

Op verzoek de gehele lijst nog een keertje. De 30 films met sterretjes, heb ik persoonlijk gezien.

1.   Hable con ella  (1152) **
2.   Mulholland Drive  (1071) **
3.   Donnie Darko  (1059) **
4.   Bowling for Columbine  (690)
5.   The Lord of the Rings: The Two Towers  (628)
6.   The Man Who Wasn't There  (623)
7.   Heaven  (579) **
8.   Y tu mamá también  (564) **
9.   The Pianist  (535)
10.  Ghost World  (515)
11.  No Man's Land  (507)
12.  Gosford Park  (451)
13.  Atanarjuat, the Fast Runner  (363)
14.  Das Experiment  (351)
15.  8 Femmes  (340) **
16.  Minority Report  (332)
17.  A Beautiful Mind  (321) **
18.  Iris: A Memoir of Iris Murdoch  (313) **
19.  Lucia y el sexo  (282) **
20.  The Royal Tenenbaums  (280) **
21.  Insomnia  (246) **
22.  Monster's Ball  (239)
23.  Irréversible  (236)
24.  De tweeling  (216) **
25.  Hundstage  (214)
26.  Ja zuster, nee zuster  (210)
27.  About Schmidt  (203) **
28.  Harry Potter and the Chamber of Secrets  (187) **
29.  Samsara  (179) **
30.  Monsters, Inc.  (176)
31.  Ocean's Eleven  (165) 
32.  Spider-Man  (160) **
33.  Road to Perdition  (157)
34.  L'auberge Espagnole  (154)
35.  About a Boy  (148) **
36.  Nine Queens   (116)
37.  Star Wars Episode II: Attack of the Clones  (113) **
38.  One Hour Photo  (112)
39.  Ramses  (110)
40.  Je rentre à la maison  (104) **
41.  Before Night Falls  (101)
42.  Hedwig and the Angry Inch  (100)
43.  Vanilla Sky  (99) **
44.  Werckmeister harmóniák  (98)
     Zus & zo **
46.  Avalon  (97)
47.  Tussenland  (96)
48.  Training Day  (92)
49.  La ciénaga  (91)
       Storytelling **
51.  Fat Girl  (83) **
52.  L'emploi du temps  (81)
53.  What Time Is It There?  (80)
54.  L'Anglaise et le Duc  (77)
     Signs
56.  Bella Martha  (72) **
57.  The Bourne Identity  (70)
     The Day I Became a Woman
59.  From Hell  (68)
     Ice Age
61.  The Curse of the Jade Scorpion  (67)
62.  Loenatik - De moevie  (65)
63.  11''09'01 - September 11  (59)
64.  In the Bedroom  (57)
     The Shipping News
66.  Les glaneurs et la glaneuse  (55)
67.  Panic Room  (54)
68.  Travelling Birds  (51)
69.  Billy's Bad  (50)
     Lost and Delirious
71.  K-PAX  (49) **
72.  Bend It Like Beckham  (48)
73.  Birthday Girl  (46)
74.  Het stenen vlot  (45)
75.  Jay and Silent Bob Strike Back  (44)
76.  Une hirondelle a fait le printemps  (43)
77.  51st State  (41)
78.  Millennium Mambo  (40)
     Spy Game
80.  Ichi the Killer  (39)
81.  The Navigators  (38) **
     Red Dragon
83.  Baran  (37) **
     Eloge de l'amour
     Getting My Brother Laid **
     Lundi matin
87.  Innocence  (36)
88.  Ali G in da House  (34)
     Comment j'ai tué mon père **
     Sisters
91.  Black Hawk Down  (32)
     Le vélo de Ghislain Lambert
93.  I am Sam  (31) **
     Die Reise nach Kafiristan
     Tears of the Black Tiger
96.  Lilo & Stitch  (29)
     Wild Bees
98.  Femme Fatale  (28)
     Human Nature
100. La fiebre del Loco  (27)

Clint Eastwood gaat biografie Neil Armstrong verfilmen

Verrassend nieuws: de maanlanding van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zal worden verfilmd! En dat niet alleen; Clint Eastwood zal de biografie van Armstrong gaan verfilmen. Hij verwacht dat deze film velen naar de bioscoop zal trekken en ik geloof dat hij daar wel eens gelijk in kan krijgen!  

Wijziging Gouden en Platina Film

De voorwaarden in het toekennen van de Gouden - en de Platina Film zijn per 1 januari 2003 gewijzigd. Was een bezoekersaantal van 75.000 genoeg voor een Gouden Film, nu is dit opgetrokken naar 100.00. Voor de Platina Film geldt hetzelfde: het bezoekersaantal is van 200.00 naar 400.00 gewijzigd. Deze wijziging is onder andere te 'wijten' aan het grote succes van de Nederlandse Film! 

Kevin Spacey knap in 'The Life of David Gale'

Als één van de betere Hollywood drama-acteurs is Kevin Spacey nu in de bioscoop te zien in de film 'The Life of David Gale'. Spacey speelt de rol van een professor, die als fel voorstander van de afschaffing van de doodstraf, zelf in de gevangenis komt en ter dood wordt veroordeeld. Kevin wordt bijgestaan door Kate Winslet die de rol vertolkt van een journaliste die zijn verhaal naar buiten probeert te brengen.

Nederland opnieuw in de ban van de Ring

Was ons landje vorig jaar een tijdje in de ban van Tolkien's Ring, dit keer gaat het om de film 'The Ring', die alweer een tijdje in de hoogste regionen van onze filmlijst  terug te vinden is.

'Chicago' favoriet bij S.A.G.- awards

Oscar favoriet 'Chicago' is flink in de prijzen gevallen bij het Screen Actors Guild. De film ging aan de haal met de prijs voor beste film, beste cast, beste vrouwelijke actrice en vrouwelijke bijrol.

Zeven Césars voor 'The Pianist'

Maar liefst ZEVEN Césars kreeg de film 'The Pianist' van Roman Polanski eind februari in Parijs. De César is dé onderscheiding voor de Fransen op filmgebied.

Jack Nicholson, Al Pacino en De Farrelly Brothers

Dit is natuurlijk te mooi om waar te zijn, maar het gaat echt gebeuren! De makers van onder andere 'There's Something About Mary', gaan samenwerken met Nicholson en Pacino. Het project gaat 'Stuck On You' heten en gaat over een tweeling die het gaat maken in Hollywood.

In This World, wint 'Gouden Beer'

De filmprijs van het Filmfestival van Berlijn is deze keer naar de Engelse film 'In This World' gegaan, van regisseur Michael Wintherbottom. De film gaat over twee Afghaanse vluchtelingen die een nieuw leven proberen op te bouwen in het Westen. De Zilveren Beer ging naar Adaption, van Spike Jonze.

Salarisbezuinigingen voor Ocean's Twelve noodzakelijk

Regisseur Soderberg wil dat het vervolg op Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, net zo goed, maar ook net zo duur wordt.  Dit houdt automatisch in dat er forse salarisbezuinigingen moeten worden gedaan voor Julia Roberts, George Clooney en de zijnen.

Catherine Deneuve licht gewond bij auto-ongeluk

De Franse actrice Catherine Deneuve is betrokken geraakt bij een auto-ongeluk in Parijs. Ze raakte licht gewond aan haar rug, maar mocht gelukkig dezelfde avond alweer naar huis.

Garry Anderson boos op makers Thunderbirds film

De bedenker van 'The Thunderbirds'; de succesvolle poppenserie uit de jaren 70, is boos. Hij is boos, want er komt een film over zijn 'Thunderbirds' en ze hebben hem niet eens gevraagd! Dit muisje krijgt vast nog een staartje...

Nederlandse versie van 'Titanic' op komst

Regisseur Johan Nijenhuis gaat een film maken over de watersnoodramp van 1953. Het filmen gaat in de winter van volgend jaar beginnen. De regisseur van o.a. Costa en Volle Maan, wil de film met de kerstdagen in 2004 in de bioscopen hebben. 

Cleese schrijft scenario voor 'De Griezels' van Roald Dahl

John Cleese, bekend van Monthy Python, Fawlty Towers en films zoals A Fish Called Wanda, gaat een filmscript schrijven van het populaire kinderboek van Roald Dahl, de Griezels. Disney gaat de film produceren, maar verdere details zijn nog niet bekend gemaakt. 

Christopher Nolan gevraagd voor Batman

De regisseur van Memento en Insomnia, Chris Nolan, is gevraagd om zich te ontfermen over 'Batman'. Hij vindt het een grote eer zo meldt hij. Hoe en wat, dat horen we nog. Producent Warner Brothers die momenteel aan drie projecten werkt, is ook tevreden.   

Volkskrantlezers kiezen 'Hable Con Ella' als Beste Film!

Op nummer 1 in de top 100 van 'Beste Films van 2002' staat heel verrassend de film 'Hable Con Ella', van Pedro Almodovar. De film steekt met kop en schouders uit boven de volgers: Mulholland Drive en Donnie Darko.

Salarisbezuinigingen voor Ocean's Twelve noodzakelijk

Regisseur Soderberg wil dat het vervolg op Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, net zo goed, maar ook net zo duur wordt.  Dit houdt automatisch in dat er forse salarisbezuinigingen moeten worden gedaan voor Julia Roberts, George Clooney en de zijnen.

Catherine Deneuve licht gewond bij auto-ongeluk

De Franse actrice Catherine Deneuve is betrokken geraakt bij een auto-ongeluk in Parijs. Ze raakte licht gewond aan haar rug, maar mocht gelukkig dezelfde avond alweer naar huis.

Garry Anderson boos op makers Thunderbirds film

De bedenker van 'The Thunderbirds'; de succesvolle poppenserie uit de jaren 70, is boos. Hij is boos, want er komt een film over zijn 'Thunderbirds' en ze hebben hem niet eens gevraagd! Dit muisje krijgt vast nog een staartje...

Nederlandse versie van 'Titanic' op komst

Regisseur Johan Nijenhuis gaat een film maken over de watersnoodramp van 1953. Het filmen gaat in de winter van volgend jaar beginnen. De regisseur van o.a. Costa en Volle Maan, wil de film met de kerstdagen in 2004 in de bioscopen hebben. 

Cleese schrijft scenario voor 'De Griezels' van Roald Dahl

John Cleese, bekend van Monthy Python, Fawlty Towers en films zoals A Fish Called Wanda, gaat een filmscript schrijven van het populaire kinderboek van Roald Dahl, de Griezels. Disney gaat de film produceren, maar verdere details zijn nog niet bekend gemaakt. 

Christopher Nolan gevraagd voor Batman

De regisseur van Memento en Insomnia, Chris Nolan, is gevraagd om zich te ontfermen over 'Batman'. Hij vindt het een grote eer zo meldt hij. Hoe en wat, dat horen we nog. Producent Warner Brothers die momenteel aan drie projecten werkt, is ook tevreden.  

Titanic nog steeds succesvolste film!

In tegenstelling tot berichtgevingen is na onderzoek gebleken dat het succes van James Cameron, Titanic, met Kate Winslet en Leonardo di Caprio, nog steeds als de succesvolste film aller tijden mag worden gerekend. De film heeft wereldwijd 1,8 miljard dollar opgebracht. Daar kan Harry Potter's eerste film: The Sorcerer's Stone, nog een puntje aan zuigen, want die bracht 'slechts' bijna 1 miljard dollar op.

Filmfestival opent met 'Far From Heaven'

Het 32e Rotterdams Filmfestival zal woensdag aanstaande openen met de film 'Far From Heaven' van regisseur Todd Haynes. Julianne Moore en Dennis Quaid spelen de hoofdrollen.

Renee Zellweger toch in vervolg Bridget Jones

In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen gaat Renee Zellweger toch Bridget Jones vertolken in het vervolg van de succesvolle film. Het schijnt dat Colin Forth haar een beetje heeft overgehaald...

Toni Collette getrouwd

De Ster uit de geweldige film 'Muriel's Wedding', is nu in het echt getrouwd. In de film speelde ze een meisje dat heel graag wilde trouwen, maar elke keer kwam er weer iets tussen. Deze keer is er niets tussengekomen. Toni heeft haar jawoord gegeven vlak bij Sydney, Australie.

'De Tweeling' Platina

De film naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo heeft al ruim 200.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken en is daarmee uitgeroepen tot Platina.

Maurice Gibb overleden

Nadat hij was opgenomen in een ziekenhuis in Miami voor een wat een simpele ingreep zou zijn geweest, is Maurice Gibb, van The Bee Gees, overleden aan een hartstilstand. Hij is 53 jaar geworden. 

Museum voor Charlie Chaplin

Het moest er een keer van komen en nu is het dan eindelijk zover: er komt een museum voor Charlie Chaplin. Het zal worden gebouwd bij zijn huis in Vevey, aan het Meer van Genève. 

Opknapbeurt voor Demi Moore

Demi Moore is bang dat haar glorie aan het vergaan is en gaat 'in de steigers'. Het gaat vooral om onderhoudswerkzaamheden aan haar borsten, billen en buik. Verder worden haar tanden onder handen genomen en heeft 40 jarige Demi allerlei coaches in dienst genomen. Dus binnenkort kunnen we haar weer geheel 'opgeknapt' terugzien op het doek. 

Brooke Shields in verwachting

Heel lang heeft ze volgehouden 'maagd' te zijn, maar nu is ze dan naar buiten gekomen met het nieuws dat ze zwanger is. De ster uit 'The Blue Lagoon' verwacht de baby in mei.

De meeste ponden voor JK Rowling

De Britse schrijfster van de enorm populaire boeken over Harry Potter, J.K. Rowling, staat te boek als de vrouw met het grootste salaris van the UK. Ze is Madonna en zelfs 'The Queen' ver voor.

George Roy Hill overleden

De succesvolle regisseur van films zoals: Butch Cassidy and the Sundance Kid; The Sting; The Great Waldo Pepper en The World According to Garp, is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij is 81 jaar geworden.

Ian McKellen als Professor Dumbledore

De 63 jarige Ian McKellen die momenteel in de bioscoop schittert als 'Gandalf' in de Lord of the Rings Trilogie, is gevraagd om Richard Harris op te volgen als Professor Dumbledore in de eerste volgende(n) Harry Potter films.

Zsa Zsa Gabor verrassend snel hersteld

Het is iedereen een raadsel hoe snel de 85 jarige diva, Zsa Zsa Gabor, is hersteld van haar ziekenhuisopname na haar auto-ongeluk een paar maanden terug. Zsa Zsa wil het liefst weer naar huis!

The Pianist Beste Film

Volgens de Amerikaanse Filmrecensenten is 'The Pianist' van Roman Polanski de Beste Film van 2002. Hij kreeg 4 prijzen en is grote kanshebber bij de Oscar uitreiking in maart. 

Spiderman Meest Bezochte Film 

Niet tegen verwachting in is 'Spiderman' met Tobey Maguire de Best Bezochte Film van 2002 in de USA geworden. Star Wars is tweede geworden en Harry Potter derde.

Pierce Brosnan nog in 'another' Bond film

Producer Barbara Broccoli heeft Pierce Brosnan overgehaald om nog 1 x James Bond te spelen. De opbrengst en het succes van de film heeft vast wel bijgedragen in zijn besluit.

'Maid in Manhattan' binnen op 1 in USA

De nieuwste film van JLo ( Jennifer Lopez) 'Maid in Manhattan' is binnen gekomen met stip op de eerste plek in USA. Of dit te maken heeft met de actrice of het verhaal; daar zijn we nog niet uit.

Bowling for Columbine, Beste Documentaire

Op de IDFA( Internationaal Documentaire Festival Amsterdam) kreeg 'Bowling for Columbine', van regisseur Michael Moore, al de publieksprijs en nu heeft de IDA (Internationale Organisatie van Documentairemakers) de documentaire uitgeroepen tot allerbeste documentaire aller tijden. De documentaire gaat over het wapenbezit in de USA. 

Tom Hanks in nieuwe film van Coen Brothers

De nieuwste film van de Coen brothers wordt een remake van de succesvolle zwarte comedy 'The Ladykillers'. Tom Hanks is gevraagd voor de hoofdrol.

Pedro Almodovar in de prijzen bij European Film Awards

De Spaanse regisseur Pedro Almodovar is door de European Film Award uitgeroepen tot Beste Acteur en zijn film 'Hable Con Ella' tot Beste Film.

Melanie Griffith en Antonio Banderas uit elkaar?

Antonio Banderas heeft er genoeg van dat zijn vrouw Melanie Griffith zo vreselijk jaloers is op manlief en besloten tijdelijk uit elkaar te gaan. Hij denkt dat ze het na een tijdje wel weer 'op de rails hebben'.

Stallone schrijft de 6e Rocky film

Goed nieuws voor de 'Rocky' -fans, want er komt een zesde Rocky! Sylvester Stallone tekent weer voor het script, maar weet (nog) niet of hij zelf gaat meespelen.

Denzel Washington Entertainer van het Jaar!

Het weekblad 'Entertainment Weekly' heeft acteur Denzel Washington uitgeroepen tot 'Entertainer of the Year'. Tobey Maguire, van onder andere 'Spiderman' werd tweede.

Amerikaanse filmcritici kiezen 'The Hours'

De Amerikaanse filmcritici hebben 'The Hours' als beste film gekozen. De film heeft een imposante cast met Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore. Andere films die in de prijzen zijn gevallen: Gangs of New York, The Quiet American en Adaption.

Amélie al 1 jaar lang in de bioscoop!

De Franse film en lieveling van het publiek 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain' draait alweer een jaar in de Nederlandse bioscopen en nog steeds met succes! Er zijn inmiddels zo'n 330.000 bezoekers naar de bijzonder leuke film geweest.

Lord of the Rings, deel 2 gaat 18 december in (wereld)première

Het tweede deel van de succesvolle verfilming van het boek van J.R.R. Tolkien, The Two Towers, gaat 18 december in wereldpremière. In Nederland zijn de eerste voorstellingen al uitverkocht! Filmcritici vinden het tweede deel nog beter als het eerste, dus dat belooft wat...

Baz Luhrmann troeft Oliver Stone af

De regisseur van de geweldige film Moulin Rouge(o.a.) is met een groots project bezig en heeft 'collega' Oliver Stone afgetroefd. De Australier heeft een budget klaar voor een film over het leven van 'Alexander de Grote' en heeft Leonardo di Capro al onder contract.

Nicolas Cage en Lisa Marie Presley nu al scheiding!

Na drie maanden heeft Nicolas Cage een verzoek tot echtscheiding aangevraagd van zijn vrouw Lisa Marie Presley.Cage: " we zaten gewoon op verschillende golflengtes". Tja, gebeurt zo vaak...

Zsa Zsa in coma

De 85 jarige Hongaarse diva, Zsa Zsa Gabor, is na een auto-ongeluk in coma geraakt. Zsa Zsa is vooral bekend geraakt door de musical 'Moulin Rouge' uit 1952 en door de thriller 'Touch of Evil'.

Pietje Bell nu al goud!

De jeugdfilm over de Rotterdamse Pietje Bell heeft de 100.000e bezoeker gehaald afgelopen weekend en is daarmee nu een 'gouden film'.

Die Another Day nummer 1 in de USA

Het hing een beetje in de lucht, maar nu is het een feit: De nieuwste bond heeft afgelopen weekend 'Harry Potter' van de eerste plaats verdreven met een recordomzet. Het is de hoogste openingsscore van een James Bond-film ooit! 

Mel Gibson niet in Lethal Weapon 5

Mel Gibson heeft geen zin meer nog een keer in de huid van Martin Riggs te kruipen. Hij vindt het genoeg zo. In de nieuwste Lethal Weapon is Riggs vermoord en gaat zijn partner, die nog steeds niet met pensioen is, achter de moordenaar aan. 

Ben Affleck de aantrekkelijkste man

Het toonaangevende blad: People's Magazine, vindt Ben Affleck de aantrekkelijkste man op aarde momenteel. De vriend van Jennifer Lopez is in goed gezelschap Brad Pitt, Pierce Brosnan en Tom Cruise, want zij allen waren al eens 'The Sexiest Man Alive'.  

James Coburn overleden op 74jarige leeftijd

De imposante acteur James Coburn is vorige week bezweken aan een hartaanval in zijn woonhuis in Beverly Hills. Coburn die speelde in films zoals 'The Magnificent Seven' en 'Our Man Flint', kreeg in 1998 een Oscar met de film 'Affliction'. Ik heb hem laatst nog zien spelen in de film 'Maverick', waar hij een miljonair speelde die een gokpartijtje organiseerde op een radarboot op de Mississippi. Coburn werd 74 jaar.

My Big Fat Greek Wedding

My Big Fat Greek Wedding is de nieuwste hit in de USA. Ruim 185 miljoen dollares voor een redelijk goedkope film, is niet slecht! Er is een ware hype ontstaan, maar of dat hier ook zal gebeuren is maar de vraag. De film gaat over een Amerikaanse vrouw van Griekse afkomst vindt haar droomman, alleen is die niet Grieks. Oeps, dat vindt de familie niet leuk! De film gaat 14 november bij ons in première.

Nieuwe Harry Potter al op internet!

De nieuwste film van Harry Potter is al te vinden op internet! Het gaat om een niet ondertitelde Engels gesproken versie met een videocamera gemaakt in een bioscoop. De productiehuizen zijn er niet angstig voor, want wie 'the real thing' wil meemaken gaat gewoon naar de bioscoop!

Sylvia Kristel heeft een goede kans op herstel na kanker

Sylvia Kristel is in afwachting van de uitslag van een kijkoperatie. De actrice van o.a. Emanuelle heeft 35 bestralingen achter de rug, nadat er keelkanker was geconstateerd. De doktoren zijn positief over de uitslag en Sylvia voelt de energie alweer terugstromen. Wellicht gaan we haar binnenkort zien in de bioscoop in de film ' Phileine zegt Sorry', maar eerst dit achter de rug!

Steven Spielberg bekritiseert het embargo op Cuba

Als het aan regisseur Steven Spielberg zou liggen, dan was het embargo ,dat er nog steeds is tussen de USA en Cuba, al lang worden opgeheven. Hij is kort geleden in Cuba geweest en kennis gemaakt met Cubaanse filmmensen en was zeer onder de indruk.

Hollywood debuut voor Antonie Kamerling

Acteur Antonie Kamerling's Amerikaanse filmdebuut staat voor de deur. De voormalig GTST'er gaat in het vierde deel van 'The Exorcist' spelen.

Oevreprijs voor Robert de Niro

Robert de Niro zal volgend jaar 'The Lifetime Achievement Award' krijgen van de AFI. Deze prestigieuze prijs ging al eerder naar Liz Taylor, Steven Spielberg en Alfred Hitchcock, om er maar een paar te noemen. 

Die Another Day, beste Bondfilm ooit?

De recensenten en filmbladen zijn het erover eens dat 'Die Another Day', de nieuwst film van 007, de beste film ooit is van de geheimagent. Leuk 

hoor en nog bedankt; wij moeten immers wachten tot januari volgend jaar!

Richard Harris, alias Professor Dumbledore, overleden.

Richard Harris is op 25 oktober overleden in een ziekenhuis in London, hij werd 72 jaar. Harris is de laatste jaren vooral bekend geworden door zijn rol in de bekende jeugdfilm 'Harry Potter', waar hij de rol van 'Professor Albus Dumbledore' speelde. Harris speelde voorheen veel 'Western' rollen en ook is hij te zien geweest in 'Patriot Games' en 'Gladiator'.

Ja Zuster, Nee Zuster, nu al platina.

De succesvolle verfilming van de gelijknamige televisieserie van Annie M.G. Schmidt, heeft al de status van 'Platina Film' bereikt.

Kraak, beste film 'Cinekid 2002'.

De debuutfilm van de Deense regisseur Hans Fabian Wullenweber 'Kraak' is gekozen tot de beste film op het 'Cinekid Festival 2002'. De film zal eind oktober in ons land in première gaan. Twee jongens proberen de liefde te winnen van een meisje en gaan hiervoor wel heel erg ver...

James Bond in de Uitverkoop?

Gaat de nieuwste 007 in de uitverkoop? In 'Die Another Day' lijkt het erop dat de geheimagent reclame maakt voor zo'n 20 merkproducten; zo is hij te zien in zijn vertrouwde Aston Martin, draagt hij een Omega horloge, zijn de koffers van Samsonite en vliegt hij met British Airways.Contracten met 20 bedrijven moeten van deze Bond een superkaskraker maken... Tja..

Toch een nieuwe Bond dit jaar!

Het Nederlands Filmmuseum vond het zo sneu voor de Bondfans dat er dit jaar geen nieuwe 007-film in de bioscoop gaat draaien, dat ze als troost een oudje hebben opgepoetst. Er is gekozen voor 'On Her Majesty's Secret Service' en de film toert vanaf nu het land door.

Nieuwste film van P.T. Anderson heel succesvol

Punch Drunk Love, zo heet de nieuwste film van P.T. Anderson. De film haalde een enorme omzet in Amerika en zal in ons land tegen de Kerst gaan uitkomen. Wordt dit wederom een succes voor de maker van Boogie Nights en Magnolia?

   

Renee Zellweger contract voor Bridget Jones II

Ze zijn het eens geworden: de producers en de actrice. Dus er komt een vervolg op Bridget Jones Diary. Renee Zellweger zal aanzienlijk meer gaan verdienen in dit tweede deel. Wanneer er wordt gestart met de opnames is nog niet duidelijk

Catherine Zeta-Jones weer in verwachting

Catherine Zeta-Jones en Michael Douglas verwachten hun tweede kind alweer in het voorjaar 2003. Catherine wil er het liefst drie, maar Michael is voorlopig tevreden met twee...

Bruce Willis nog één keer in Die Hard

Bruce Willis wil nog één keer in de rol van John MacLane kruipen voor een vierde deel van de succesvolle filmreeks 'Die Hard', zo schrijven de bladen.

Jennifer Aniston beste Hollywood Actrice

Jennifer Aniston is tot beste 'Hollywood Actrice van het Jaar' gekozen. Ze kreeg de award voor haar prestaties in de film 'The Good Girls'. Collega Tom Hanks werd als beste acteur gekozen, 'Minority Report' tot beste film en Jodie Foster kreeg een award voor 'Uitzonderlijke Acteerprestaties. 

Zus en Zo Nederlandse Inzending Oscars 2003

De succesvolle film van regisseuse Paula van der Oest, Zus en Zo, is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscaruitreiking van 2003.

Minoes wint Gouden Kalf

De Nederlandse film 'Minoes' heeft het Gouden Kalf gekregen voor 'Beste Film' op het 22e Nederlands Film Festival. Actrice Clarice van Houten ging met een beeldje naar huis voor haar prestaties als 'Beste Actrice'. Jacob Derwig is tot beste acteur gekozen in de film 'Zus en Zo' en Alejandro Agresti tot beste regisseur in de film 'Valentin'.

Jim Carey in nieuwe film tussen twee mooie dames

Acteur Jim Carey zal in zijn nieuwste film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' te zien zijn naast Kate Winslet en Kirsten Dunst. De lucky bastard! De film zal net als de vorige film van de regisseur gaan over de uithoeken van de menselijke geest...

Harry Potter's nieuwste film in première

De fans hebben er een tijd op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover. Eerst in London op 3 november en vanaf 21 november in ons land: 'Harry Potter and The Chamber of Secrets' of zoals wij de film gaan noemen: Harry Potter en de Geheime Kamer. De rollen worden weer vertolkt door dezelfde mensen, dus Daniel Radcliffe zal als Harry weer menig meisjeshart op hol laten slaan...

Travolta komt tot bezinning

Acteur John Travolta speelt in zijn nieuwste film 'Joe's Last Chance' een huurmoordenaar die tot bezinning komt

Nederlands Filmfestival

Het Nederlands Filmfestival is weer van start gegaan en er zijn al flink wat 'awards' uitgereikt. Een regisseur waarvan we waarschijnlijk meer van gaan horen is Diederik van Rooijen; hij kreeg een prijs met zijn film 'Babyphoned'. Paula van der Oest (Zus en Zo) kreeg de 'Pauze Jongeren Award', met haar film 'Moonlight'. Vanzelfsprekend komen er nog meer prijzen. Het festival loopt tot en met 4 oktober in Utrecht.

Ex- geliefden weer samen in film

George Clooney zal een rol gaan spelen in de sequel van Bridget Jones Diary naast Renee Zellweger. De twee hebben een tijdje geleden een relatie gehad en wellicht zal er weer een en ander oplaaien... Colin Firth had er geen zin meer in en nu is de 'grote' George Clooney benaderd. De film zal 'Bridget Jones: The Edge of Reason' gaan heten.

Ken Loach beschuldigt Hollywood

Regisseur Ken Loach ( The Navigators) vindt het niet leuk dat de 'goede' films in de schaduw komen van de grote Amerikaanse megafilms. Zijn meest recente werk 'Sweet Sixteen' kreeg bijna geen promotie. Ook is Loach het niet eens met de filmkeuring, die van 'Sweet Sixteen' een 'adultmovie' hebben gemaakt. Loach: " Ok, er komen wat vier-letter woorden in voor, maar die horen de kinderen overal op straat !". Tja...

Indiana Jones komt terug

Als het aan Harrison Ford ligt komt Indiana Jones terug op het doek. De avonturier zal er een stuk ouder uit zien, maar dat geldt ook voor zijn vader, die wordt gespeeld door Sean Connery. We zijn benieuwd!

Palmares van Venetië

De winnaar van het 'Gouden Palm Festival' in Venetie is de film 'The Magdalena Sisters' geworden. Een behoorlijk heftig thema, want de film gaat over de wantoestanden in de katholieke kerk... En dat in Italie! De prijs voor beste actrice ging naar Julianne Moore en beste acteur werd Stefano Accorsi. Wie?

Katrin Cartlidge overleden

De Britse actrice Katrin Cartlidge, is kort geleden onverwachts overleden. Zij is 41 geworden. Cartlidge was te zien in de films: Breaking the Waves; Naked; Career Girls; Topsy-Turvy, in het met een Oscar-bekroonde 'No Man's Land' en haar laatste ‘From Hell'.

 

Film by the Sea Festival succesvol afgesloten

De vierde editie van het festival zit er op. De prijs ging naar de regisseur Silvio Soldini met zijn film 'Burning in The Wind.

Von Trier en Vinterberg samen

De bekende Deense regisseurs uit het Dogme95 manifest gaan samen werken aan een film over jongeren die geobsedeerd zijn door wapens. De film gaat 'Dear Wendy' heten.

Halle Berry's uitdaging in nieuwste Bond.

Actrice Halle Berry, die samen met Pierce Brosnan speelt in de nieuwst Bond-film 'Die Another Day', vindt het een flinke uitdaging om de legendarische scene uit 'Dr No', waar Ursuala Andress uit het water komt, na te spelen. Deze keer wordt het een klein bikinietje. Eigenlijk moet het voor Halle geen probleem zijn, want 'fans' hebben haar bovenlichaam uitgebreid kunnen bewonderen in de films 'Swordfish' en 'Monster's Ball'. 

Dennis Hopper in film over Frank Sinatra.

Dennis Hopper zal de hoofdrol gaan spelen in een film over niet alleen de goede kanten van 'Ole Blye Eyes'. De film gaat 'The Night We Called It A Day' heten en zal worden geregisseerd door Nik Powell, bekend van films zoals 'Scandal'

Jamie Lee Curtis geeft zich bloot....

Jamie Lee Curtis (43) altijd het toonbeeld van vrouwelijkheid, als we kijken naar haar rollen in films zoals bijvoorbeeld 'True Lies', heeft in een vrouwenblad laten weten dat ze niets heeft gehad aan de plastische chirurgie. In het blad heeft ze zichzelf laten fotograferen zoals ze is, dus puur zonder fratsen. Duidelijk te zien zijn haar forse borsten en buikje, maar het ziet er nog steeds goed uit voor een 43jarige vrouw! Ze haalt uit naar de plastische chirurgie industrie als ze zegt dat het haar geen moer heeft geholpen.

Sandra Bullock meest aantrekkelijke vrijgezel...

Sandra Bullock voert de indrukwekkende lijst aan van meest begeerde vrijgezellen van Hollywood. De tweede plek wordt bezet door Renee Zellweger gevolgd door Nicole Kidman. Best indrukwekkend van Sandra Bullock, die toch met het imago van 'girl nextdoor' te kampen heeft gehad. Alweer 38 jaar en nog steeds fris en fruitig; tenminste dat vinden de mannen!

Arnie opnieuw in het huwelijksbootje...

Hopelijk wordt dit geen 'stoplichtrelatie', want 25 jaar na hun eerste ontmoeting is dit dus een tweede echtverbinding tussen Arnie en zijn vrouw Maria Shriver. Ze willen aan de buitenwereld laten zien dat hun band gewoon stevig is.

Geena Davis wil bloot...

Actrice Geena Davis wil met haar 46 jaar aantonen dat vrouwen van haar leeftijd nog heel aantrekkelijk zijn. Om dit aan te tonen heeft ze aangeboden de kleren te laten vallen in haar volgende film. Maar nu nog een film...

Dochter Roger Moore in nieuwe Bond...

De dochter van Roger Moore,Deborah Moore, krijgt een klein rolletje in de nieuwste 'Bond': Die Another Day. Ze zal als stewardess te zien zijn.

Première nieuwste Bond uitgesteld...

Omdat er zoveel films zullen uitkomen rond de kerstdagen, heeft de distributiemaatschappij van de nieuwste James Bond film 'Die Another Day' besloten de premiere uit te stellen naar begin januari 2003.

Nieuwe 'Matrix' komt eraan...

De opnames zijn klaar en Keanu Reeves en Carrie-Ann Moss zijn alweer naar huis, dus het wachten is op de films in de bioscoop, want het betreft hier 2 'Matrix'-sequels: The Matrix Reloaded en The Matrix Reloaded.

Pacino speelt Hitler...

Nee, niet in een film, maar op het toneel zal Al Pacino in de huid kruipen van een van de meest afschrikwekkende dictators allertijden: Adolf Hitler. Pacino zal dit doen in het toneelstuk 'Arturo Ui', een satirisch stuk uit de jaren 30.

 

      

   

terug naar de startpagina