film by the sea (2018)


 

Zo, de 20e editie alweer van dit filmfestival. Een jubileumeditie!

Zoals gebruikelijk heb ik weer een behoorlijk schema gemaakt van de films die ik wil gaan zien. Teveel natuurlijk, dus dat wordt weer schrappen.

De reis naar Vlissingen verloopt voorspoedig. De Vlaamse navigatiestem stuurt me deze keer over de A27 en dan de A59. Daar zou een ongeval zijn, maar ik ben nog steeds op de snelste route. Mooi ! Het is best aardig weer in de badplaats.

Ook dit jaar heb ik gekozen voor een verblijf van woensdag tot en met zondag. En dan maandag rustig terugrijden.

Na de incheck bij Richard direct door naar de infobalie voor de passen en naar de kassa voor de tickets. Er zijn niet zo erg veel wijzigingen in het programma. Nu al is te zien dat de Zeeuwse films het goed doen bij het publiek. Een aantal films die op mijn schemaatje staan, zitten nu al bij de top 5! 

De eerste film staat om 16 uur op de planning. En in de avond nog een. Rustig aan beginnen.

Er staat deze keer een tent voor de bioscoop: de Spiegeltent. Daar worden de prijsuitreikingen gedaan.

Het was weer een enorm gevarieerd aanbod en zoals gebruikelijk ga ik proberen in korte zinnetjes aan te geven wat er zoal voorbij is gekomen.

Een douanebeambte, die kan ruiken of iemand zich schaamt. Een schoolklas die uit solidariteit met hun Hongaarse kameraden een minuut stil is. Een man die in een groothandel examen moet doen voor zijn vorkheftruckbewijs. Een vrouw die alle conventies aan haar laars lapt. Een Duitser die een potje voetbal speelt met een Afrikaans jochie. Een kamer vol met naakte mannen en een vrouw die zoekt naar de hoeren.

Een kinderrechter die een liedje zingt bij het bed van een zieke jongeman. Een Indiase man die wakker wordt in een Ikeakast in Engeland. Een vader die zijn dochter pas leert kennen als ze vermist is. Een truck met ijzeren stangen en linten eraan. Een 112 medewerker die doordraait. Twee broers die goud zoeken in een rivier. Een man die eerst moet oogsten en dan mag zaaien. Een Zweedse familie die elkaar bekogelt met aardappelen. Een erfgename die andere erfgenamen rondrijdt in een oude Mercedes en twee zussen die intrekken bij een beroemd dichter. 

Dit jaar in totaal 16 films gezien, en al gelijk op de eerste dag een vergissing gemaakt in de aanvangstijd. Kan gebeuren. De ober gevraagd of ie rekening wilde houden met feit dat we naar de film moesten. Maar we hadden ons een half uur vergist in de tijd.
Oeps ! Het eten was lekker !

Er zijn trouwens toch veel leuke tentjes in Vlissingen waar je lekker kunt eten. Je kunt kiezen om de boulevard op te gaan, maar je kunt ook het stadje in. En daar is veel meer keus. Natuurlijk de mosselen niet vergeten !

Helaas heb ik Sophia Loren gemist. Ik heb wel haar interview gezien bij Nieuwsuur. Adriaan van Dis heb ik twee maal met zijn stok in een van de zalen gezien. Heel erg jammer dat hij afscheid neemt als juryvoorzitter.

Over de jury gesproken.

De prijs voor de beste film ging volgens de jury naar: Das Schweigende Klassenzimmer, van Lars Kraume. Nu ben ik iemand die van taal houd. Maar in bovengenoemde film, wordt toch wel een behoorlijke vertaalfout gemaakt. In de film wordt gesproken over een 'Schweigeminute', en dat wordt vertaald met twee minuten stilte. Dat is vreemd ! In het Nederlands kennen we ook de term een stiefkwartiertje, maar eine Schweigeminute, betekent toch echt een minuut stilte.

Een jubileumeditie dus, waarin het festival flink heeft uitgepakt. Natuurlijk waren de beste boekverfilmingen te zien, maar ook prijswinnende films, en was er een retrospectief van Ingmar Bergman. Wende was er om de Sylvia Kristel Award in ontvangst te nemen en haar film 'Zurich' stond dan ook op het programma.

Verder ging de Youth Jury Award naar de film, What Will People Say, van Iram Haq. De International Student Award ging naar,
We the Animals, van regisseur Jeremiah Zagar. De TV5 Monde prijs ging naar de film 'La Piere' van Cedric Kahn. Het Zeeuwse publiek was erg onder de indruk van de film, Van Verlies kun je niet betalen', van Helge Prinsen. Een herkenbare film voor velen. De film mocht dan ook de Publieksprijs en de Lions Club Vlissingen Award in ontvangst nemen.

Het was ook het laatste festival met Leo Hannewijk als directeur. Jan Doense neemt het stokje van hem over. Sophia Loren was er om haar Grand Acting Award in ontvangst te nemen en er waren weer meer bezoekers als vorig jaar: 46.500!

Wat ik heel prettig vond was de organisatie tijdens de slotavond. Dit keer geen rijen voor de deur, maar lekker doorlopen. En er waren maar liefst drie slotfilms.

Persoonlijk heb ik geen van de prijswinnende films gezien. Dat kan zo gebeuren op een festival waar zo ontzettend veel films worden vertoond. Ik heb wel een paar films gezien die zeker de publieksprijs verdienden en ik heb de film gezien die de juryprijs in ontvangst mocht nemen.

Heel bijzonder en apart vond ik 'Searching', een film die door middel van computerbeelden tot ons komt. Geen set met acteurs. Alleen maar filmpjes vanaf een computer of een telefoon. Ook interessant vond ik de film 'Den Skyldige', waar de gehele film zich afspeelt in een Deense 112 meldkamer. Tijdens 'The Children Act', hield de zaal het niet droog. Een ongelofelijk mooie rol van Emma Thompson. Het levensverhaal van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, was ook erg mooi. Sommige films draaien al in de diverse bioscopen en sommige komen nog. Weer anderen wachten nog op een distributeur.

Ik heb me weer prima vermaakt.

Dank je wel, Manon, voor de gastvrijheid !

En  Sandra en Richard, ook jullie weer bedankt voor alles !

Tot volgend jaar !

 

        

   

terug naar de special