film by the sea (2017)


 

Volgend jaar de 20e, dus nu het 19e !

Er is veel wind onderweg, maar precies op tijd komt het bord Vlissingen in zicht.

Wederom een verblijf van woensdagmiddag tot en met zondagavond. Althans dat is de planning! 

Na de incheck bij Sandra even iets eten en op naar Cinecity.

Het valt me op dat de bibliotheek aan de bioscoop is vastgeplakt. Je kunt nu tot 22 uur 's avonds terecht voor én een mooi boek, én een lekker hapje. Goede actie, Vlissingen ! Dat zouden ze hier ook moeten doen !

We zijn even bezig bij de ticketbalie, maar de medewerkster heeft er wel lol in.

Donderdagavond was er gigantisch veel wind, met echt wel metershoge golven. Ontzettend gaaf om dat mee te maken als stadsjochie.

Oké, Wilko, wat heb je zoal gezien, dan ?

Welnu, ik heb een jongen met zijn hoofd een taart uit zien slaan, Zorro in een hijsbak die dreigt met zelfmoord, als hij zijn lief niet te zien krijgt. Maar ook een Italiaanse film die begint en eindigt in het duister. Wat te denken van drie Zwitserse dorpsvrouwen die de vlinder, het zilvervosje en het konijntje in zichzelf ontdekken. Of de dochter die het boeddhistische inwijdingsritueel van haar moeder bezoekt. Een fragiele huishoudster die bloemetjes op het raam schildert. Een Spaanse man die zijn leven wijdt aan het bewaken van een vijgenboom.

Allemaal Europa? Welnee !

Een Noord-Koreaanse visser die een Zuid-Koreaanse prostituee redt. Een lelijk eentje dat uitgroeit tot een wereldster. Een jonge vrouw die tien kilometer op blote voeten in de sneeuw rent voor haar leven. Gérard Dépardieu als pendelaar. Een man met een muts over zijn hoofd die rondjes draait met een geweer in zijn hand. Twee mannen in een hele lelijke trui. Een andere man in een andere tijd die net de verkeerde deur kiest met hele vervelende gevolgen. Een advocaat die zijn giechelende vrouw in bad doet.  Een hoogzwangere vrouw in paniek die de trap beklimt van een vuurtoren tijdens een helse storm. Koningin Victoria die urdu leert van een Indische moslim man.

Maar liefst twee maal Nicole Kidman, en de nieuwste van de regisseur van 'The Lobster'. En prachtige muziek van Dalida !

Ik was ook bij een Q & A van een Spaanse film die nog niet eens in Spanje zelf in première is gegaan. Een film met een behoorlijk politieke lading in een luchtig jasje. Erg leuk om naar de regisseur, de producent en de scenarioschrijver te luisteren. Die overigens niet over het hoofd te zien waren. Of juist weer wel.

Bruno Ganz was aanwezig om zijn 'Grand Acting Award' in ontvangst te nemen. Bruno wie? Bruno Ganz. De Zwitserse acteur die Hitler op een geweldige manier vertolkte in 'Der Untergang'. Maar ook de aimabele ober in 'Pane e Tulipani'.

Er waren dit jaar 46.100 bezoekers op het festival. Meer jeugdige bezoekers zegt het festival. Altijd goed. De Youth Jury vond de winnaar van Cannes dit jaar: The Square, de mooiste film. Ik heb 'Turist' bekeken van dezelfde regisseur en het geeft je wel te denken, maar niet noodzakelijk om die in de bioscoop te zien. Geen idee hoe dat met 'The Square' is natuurlijk.

De competitie voor mooiste boekverfilmingen van de afgelopen jaren wordt dit jaar 'De Parel' genoemd. Het publiek kon stemmen op zeven films, en koos voor  'Tonio', van Paula van der Oest. Persoonlijk zou ik voor 'The Handmaiden' hebben gekozen. 

De jury voor de grote Film - en Literatuur-award koos '1945' van de Hongaarse regisseur Ferenc Török als beste film. Terwijl het publiek massaal koos voor 'Otez-moi d'une doute'. Een luchtige Franse film over een man die zijn biologische vader terugvindt. In de top 10 zit ook de nieuwste film van Kim Ki Duk, The Net. Interessante film over een Noord-Koreaanse visser die per ongeluk in de wateren van Zuid-Korea belandt.  De TV5-Monde prijs ging naar 120 Bpm. De internationale studentenjury vond de film 'Patients', de mooiste. Ik vind het altijd fascinerend dat de films die in de prijzen vallen van de vakjury's nooit dezelfde zijn als die van het publiek. Smaken verschillen !

De Sylvia Kristel Award, ging dit jaar naar Romy Louise Lauwers. Eh...? Geen idee. Ik weet wel dat ze gaat spelen in 'Het Leven is Verrukkulluk'. Een zoektocht op internet laat wel mooie plaatjes zien. Dat dan wel weer. We gaan het meemaken !

Een flink aantal films zijn al in de bioscopen door het land te zien. En er zullen er ook zijn die we niet te zien krijgen. Zo gaat dat in filmland.

Mijn persoonlijke top 5 komt aardig overeen met die van het publiek.

1. Die Göttliche Ordnung

2. Otez-moi d'une doute

3. Du Forsvinder

4. Maudi

5. The Net

Manon, wederom bedankt voor de gastvrijheid !

En  Sandra en Richard, ook jullie weer bedankt voor alles !

Tot volgend jaar !

 

 

        

   

terug naar de special