film by the sea (2015)


 

Het 17e Festival alweer.

Ik heb het even nagekeken, en ik was er al bij in 2003. Goh, dat is 12 jaar geleden !

Het plan is om er een lang weekend van te maken en naar gelang het weer het programma aan te passen.

Rond kwart over drie rijden we Vlissingen binnen en even later staan we aan de voordeur van Pension Marijke. Dat al heel lang mijn thuisbasis is tijdens dit festival. Sandra, de nieuwe eigenaresse was er vorig jaar ook al. Maar dit jaar doet ze het echt alleen. En dat gaat prima ! Chapeau, hoor ! Na de incheck, even uitrusten en op naar de persbalie. Die is anders als voorgaande jaren niet meer in de hal, maar achterin. Prima. Thuis heb ik al wat reserveringen gemaakt en de kaartjes hiervoor kan ik bij de kassa afhalen. Het zijn er nogal wat. Maar de meiden achter de balie hebben er lol in.

Wat heb ik allemaal de revue zien passeren...

Ik heb een jonge vrouw haar voet zien breken bij een ontsnapping uit de gevangenis. Een stoere vent raakt compleet de weg kwijt als hij terugkeert vanuit een oorlogssituatie. Een hulp in de huishouding in Brazilië heb ik een vreugdedansje zien maken in een zwembad. Een jonge onrustige vrouw heb ik vertwijfeld zien lopen in de meest prachtige jurken door oude Franse bossen. Twee oude mannen kijken verbaasd op als er een naakte miss Universe bij hen in het kruidenbad komt.

Maar ook een jochie, die oorbellen steelt van zijn moeder, om ze aan een meisje te geven die hij leuk vindt. Drie Japanse zussen die er opeens een zusje bij krijgen. Een onbedoelde roadmovie over een Belgische rockband.

En de mooiste vond ik een rijke vrouw die heel haar passie geeft voor de opera en zingt of een lieve lust is. Ze zingt alleen een beetje vals. Niemand durft het haar te zeggen, dus gaat ze vrolijk door. Prachtig verhaal en hele mooie muziek.

De vakjury vond de mooiste film 'A Perfect Day'. Daar ging dan ook de Diorapthe Award naar toe.

Persoonlijk wil ik door een film worden vermaakt of verstrooid. Ik wil kunnen wegdromen. Films zijn voor mij een vorm van meditatie. Ik vergeet alles om me heen en zit er compleet in.

Ik heb geen behoefte aan onderwerpen in films die ik ook zie als ik de tv aan zet. Dat was een beetje jammer dit jaar. Het grote onderwerp was de vluchtelingenproblematiek en de oorlog. Niet mijn ding, maar...ieder zijn ding !

Het publiek mag ook kiezen voor de beste film. Dit gebeurt middels een klein briefje waar je een scheurtje in kunt geven tussen de een en de vijf. Loopt het scheurtje naar links of naar rechts. Het is allemaal relatief. Maar het publiek heeft soort van gekozen voor:
In Your Arms. Dat leek me wel een interessant verhaal, maar je kunt niet alles zien.

Persoonlijk heb ik 6 van de beste 40 films gezien. Dat is niet slecht.

Monique Hendrickx mocht een prijs in ontvangst nemen voor heel haar oeuvre. Ik kwam haar nog tegen en dacht ik moet wat zeggen. Maar wat moet je zeggen? Mevrouw Hendrickx, gefeliciteerd met uw prijs?

De Sylvia Kristel Award, ging naar Genevieve Gaunt. De publieksprijs voor de beste boekverfilming van dit jaar, de Parel,  ging naar Still Alice, met Julianne Moore. La Grenouille, de prijs voor beste Franstalige film ging naar: Marguerite.
De jeugd koos voor: Mustang en Viaje.

Vals Licht, van Theo van Gogh, naar het boek van Joost Zwagerman werd ook vertoond. Had ik wel willen zien, maar merkte het te laat. Helaas.

Volgens de pers viel de opkomst tegen: 41.000 bezoekers. Maar naar ik begrepen heb, waren er wel meer betalende bezoekers. Dat lijkt me een goede ontwikkeling. Het viel me op dat er veel sponsors waren. Maar dat hoort bij de tijd, denk ik. Ook de muziek was weer goed verzorgd. Ook werd er een aflevering van Opium opgenomen in de hal van de bioscoop. Zoals voorgaande jaren is het weer een enorm geslaagd festival geweest. Een minpuntje dan. Ik zag dat Jupiler uit het assortiment was gehaald.

De zon liet zich ook zien, dus er zaten vooral zondag veel mensen in de zon op een van de velen terrasjes in Vlissingen. Of mensen maakten een wandeling langs de boulevard.

Het team van Film by the Sea, bedankt voor al het moois en Sandra, dank je wel voor je gastvrijheid.

Ik heb me weer prima vermaakt en kijk al uit naar volgend jaar!

        

   

terug naar de special