film by the sea (2012)


 

Helemaal op tijd vertrokken voor mijn jaarlijkse weekend in Vlissingen. Ik had er zin in ! Helaas toen ik aan kwam waren er geen parkeerplekken meer, dus dat werd toch nog haasten. Tas er uit en de auto geparkeerd op mijn oude stek en dan maar lopen.

Zoals gewoonlijk had ik een mooi programma gemaakt en geboekt. Sowieso moest ik er een paar gaan bekijken, want die waren van regisseurs die hun sporen meer dan verdiend hadden. Achtereenvolgens heb ik een Australische variant gezien op buurtje pesten , een Schotse jongen met een fijne neus voor whisky en een docent die de weg een beetje kwijt is.

Zaterdag had ik na het ontbijt zo maar een lekker zonnetje aan de boulevard van Vlissingen. Maar mijn filmprogramma was dusdanig, dat genieten er van, er niet in zat. Misschien morgen! De boekverfilming van De Verbouwing was een aangename Nederlandse bijdrage. De film die erna kwam ging over een meisje met kanker. Nooit leuk. Dit meisje had een bucketlist gemaakt en natuurlijk komt ze de jongen van haar dromen tegen. De film Restless van vorig jaar vond ik beter. Smaken verschillen nu eenmaal.

Een van de thema's dit jaar was de strijd tegen het water en in dat programma zat een mooie film die zich afspeelde bij New Orleans. Geheel gespeeld met gewone mensen aan de zelfkant van het bestaan. Mooie plaatjes en een mooi verhaal. Wel lang; dat wel !

Een film die behoorlijk hoog scoorde stond ook op mijn lijstje. Een Ierse vrouw was ingelijfd door de Britse Geheime Dienst, die op die manier invloed kon uitoefenen op haar familie. Goede film, iets wat je aan de titel niet zou aflezen. Tenslotte heb ik Meryl Streep en Tommy Lee Jones gezien in een ontzettend leuke film. Allebei in de zestig, maar de vrouw heeft meer goesting dan de man. Tja, dat wordt dan relatietherapie. Erg goed gespeeld door beide acteurs en de slotfilm meer dan waardig.

Zondag de laatste dag, maar er staan toch wel wat knallers op mijn programma.

De film die hele ogen gooide bij de jeugd komt uit Noorwegen en gaat over een jongen die een strijd heeft uit te vechten met zichzelf, zijn vader en zijn moeder. Verder een Oostenrijkse jeugddelinquent die voor een begrafenisondernemer gaat werken en zowaar plezier in het leven krijgt. Dan gooit een IsraŽlisch meisje een fles in de zee en die wordt gevonden door een ... Palestijnse jongen. We volgen hun ingewikkelde verhaal.

Jean Reno speelt een chef die zijn Michelinster kwijt raakt en Pierce Brosnan speelt een rolletje in de nieuwste film van Susanne Bier, over een jong stel dat wil gaan trouwen in ItaliŽ. Maar in haar films gaat het toch weer allemaal anders als gepland.

 

Dit jaar heb ik dus mooi alle prijswinnaars gezien. Dat gebeurt niet altijd ! Toevallig zag ik dat deze maand 'The Sapphires' pas in de bioscoop kwam. Het kan dus lang duren voordat films een podium vinden.

We gaan naar de keiharde feiten !

Het festival trok dit jaar ruim 45.500 bezoekers. Er was een duidelijk verschil : minder educatieve voorstellingen en meer reguliere bezoekers !

De Dioraphte Film- en Literatuuraward van dit jaar ging naar : Shadow Dancer van James Marsh.

De publieksprijs is dit jaar gewonnen door 'Voor ik doodga' van Ol Parker.

De Moviesquad heeft gekozen voor Company Orheim, van Arild Andresen.

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award ging naar Marleen van der Werf met Wadland en de Delta Shorts Publieksprijs ging naar: Arigato van Anielle Webster

Jim Sheridan mocht de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. ( o.a. In The Name of The Father )

De Grand Director Award was voor Robbe de Hert.

 

Dit jaar 2013 is het festival van 13 - 22 september, Tot kijk !!

 

        

   

terug naar de special