film by the sea (2011)


 

Ik was er een beetje laat bij dit jaar, maar gelukkig had ik nog een kamer in mijn pension vlak bij de boulevard. Met in het achterhoofd het idee dat ik wellicht de auto buiten Vlissingen moest zetten, had ik zowaar voor de deur een plek. En vertelde de vriendelijke Vlaamse uitbaatster dat tegen vergoeding het mogelijk was om de auto neer te zetten. Nou, mijn dag was weer goed !

Zoals gebruikelijk komt mijn recensie weer laat. Ok, geen excuses; gewoon te laat ! Ik heb een mooi programma gemaakt, maar sta open voor wijziging.

Kristin Scott Thomas speelt de hoofdrol in een film die verhaalt over het drama in een voormalig wielerstadion in Parijs tijdens de oorlog. Dan ontmoet ik Helen Mirren als een ijskoude Mossaddame. Twee tieners zijn gefascineerd door de dood en ontmoeten elkaar op begrafenissen.

Ik ben getuige van het leed van een man wiens leven een complete chaos is geworden. Dit wordt heel mooi getoond als zijn gazon vol ligt met zijn spullen, die door zijn vrouw naar buiten zijn gemieterd. Nog meer drama als Colin Firth te horen krijgt dat zijn geliefde is omgekomen in een auto-ongeluk. Mooi met flashbacks en suspense!

De Franse Romeo en Julia krijgen een kindje met kanker en slaan zich er kranig doorheen; zeker geen zielige film ! Yolande Moreau speelt de vrouw van een ontzettende hork van een boer. Een detectiveschrijver gaat naar Venetië om een nieuw boek te schrijven, maar komt door zijn nieuwe romance in een writersblock.

In de nieuwste van Woody Allen maakt de hoofdpersoon een reis terug in de tijd; zijn lievelingstijd. Ook de nieuwste van Lone Scherfig ( Italian for Beginners, Wilbur wants to kill himself ) komt voorbij en ik heb er geen spijt van dat ik deze film heb bekeken. Hoe je humor en drama in een film kunt verwerken, is te zien in "The Music Never Stopped". Tot slot een Waalse film waar een directeur van een chocoladefabriek vrouwen maar eng vindt...

 

 

Heb ik er toch mooi drie uit de top tien gezien van de Publieksprijs en nog heel veel andere mooie films waarvan sommige wellicht het doek hier niet halen. Je weet het nooit !

We gaan naar de keiharde feiten !

Het festival trok dit jaar 45.700 bezoekers, waarvan 2200 voor rekening zijn genomen door de nieuwe locatie: Terneuzen. Festivaldirecteur Hannewijk is tevreden !

De publieksprijs ging naar "The Help" , van Tate Taylor. Op de voet gevolgd door "The Music Never Stopped", maar er kan er maar één winnen !

De Film - en Literatuur Award ging naar "Oranges and Sunshine", van Jim Loach.

De Moviesquad vond "La Piel Que Habito", van Almodóvar, het mooist.

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award en beste scenario voor Léonie de Boer met STOKJE

Terence Davies neemt Lifetime Achievement Award in ontvangst

Grand Director Award voor Paul Verhoeven.

 

A la proxima !

 

 

        

   

terug naar de special