film by the sea (2010)


 

Het was vandaag niet de dag van de vrachtauto's. Ik hoorde eerst dat er eentje tegen een viaduct was gereden. Daarna toen ik mijn plannen wilde omgooien, hoorde ik dat er een door zijn hoeven was gegaan. Helaas pindakaas,maar de eerste film vandaag zou ik gaan missen. ETA half twee. Na de gebruikelijke ceremonie bij de balie, heb ik mijn kaarten opgehaald en ook maar meteen wat wijzigingen aangebracht in het schema.

Het zonnetje komt door in Vlissingen en mijn eerste film is er eentje over streetart, of liever over een enthousiasteling die streetart filmt. Of is het een film over het feit dat kunst een vaag begrip is. Enfin, leuk gedaan die Britse telefooncel en de pondbriefjes met Lady Diana er op.

Vervolgens is het alweer tijd voor een hapje en ga ik downtown Vlissingen in om iets lekkers te scoren. Daarna is mijn keuze gevallen op een film over een man met down syndroom die verliefd wordt op een Spaanse. En het wordt wederzijds...

Als toetje van vanavond heb ik gekozen voor 'het schrikkeljaar'. Heftige Mexicaanse film die in Cannes de Camera d'Or heeft gepakt dit jaar.

Van te voren krijgt de volle zaal een waarschuwing van Film by the Sea. Er zitten expliciete seksuele scènes in die shockerend kunnen zijn. Nu ben ik wel wat gewend, maar dit is behoorlijk heftig. In eerste instantie denk je van nou...beetje lichte sm. Ze houdt van een beetje ruw, maar het gaat verder en behoorlijk ver. Zodat je je als kijker je een beetje ongemakkelijk zou kunnen gaan voelen. Laura is blijkbaar het ouderlijk huis ontvlucht en zit in de grote stad waar ze niemand kent en geen duidelijke baan heeft. Haar leven is saai en dat vindt zij ook. Ze streept de dagen af op de kalender van februari, maar waarom maakt ze de laatste dag nu helemaal rood? 

 

Vanmorgen staat de zon hoog aan de hemel...Ik begin met Gerard Depardieu als Mammuth. Hij is een mammoet die met pensioen gaat. Helaas werkt het in Frankrijk iets anders als bij ons in Nederland. Om zijn pensioen te krijgen moet hij verklaringen van werkgevers krijgen. Dus Serge gaat op zijn oude Mammuth Munic het land door op zoek naar zijn werkgevers van weleer. Het wordt een interessante roadmovie, want op zijn reis komt de aimabele reus mensen tegen van diverse pluimage en sommige hebben het niet goed met hem voor. Leuke film met grappige effecten.

Ik ben op mijn eerste gevoel afgegaan en gekozen voor de Italiaanse Doppio Oro ( dubbele uren ). Een intrigerende thriller over een kamermeisje en een bewaker die elkaar wel leuk vinden. Hij neemt haar mee naar zijn werk en daar worden ze overvallen. Hij wordt neergeschoten en zij lijkt eraf te zijn gekomen met de schrik. De kogel is door hem in haar hoofd gekomen. Maar in deze thriller is niets wat het lijkt en je wordt steeds op het verkeerde been gezet. Ik tenminste... Hier wordt ook geluid gebruikt als spanningsopbouwer of muziek. Typisch want de bewaker heeft een verleden in de afluistertechnieken...

De Jury Award Winner van het Sundance Festival moest natuurlijk wel goed zijn en dat is ie ook.

Helemaal weg van de wereld van mobiele telefoontjes en internet woont een meisje van 17 die voor haar kleine broer en zusje zorgt. Eigenlijk ook voor haar moeder, want daar komt niet echt iets zinnigs uit. Dan haar vader. Die is geen onbekende voor de politie en de buurt. En nu blijkt dat hij is opgepakt en als borg het huis heeft opgegeven. Ingewikkeld, maar komt er op neer dat binnen nu en een week of zo zij op straat staat. Tenzij ze haar vader vindt. Maar of dat nu zo'n goed idee is... Goede film, mooie beelden, spanning wordt opgebouwd met muziek en geluid. Prima keus ! 

The Town is de Slotfilm en knalt de 7 zalen binnen. Gaat over een stuk van Boston, Charleston waar de meeste bankovervallen worden gepleegd van de USA. Het beroep gaat ook van vader op zoon. Ben Affleck speelt zo'n zoon die het van zijn vader heeft geleerd. Hij overvalt samen met zijn vrienden een bank, maar het gaat niet zoals gepland en ze moeten een gijzelaar meenemen. Dat is de bankmanager. Zij overleeft het en het is aan de overvaller om uit te zoeken of zij een bedreiging vormt. Ondertussen zit de FBI niet stil en die proberen te achterhalen met alle mogelijke middelen wie hierachter zit. Veel bommen en granaten,maar blijft Amerikaans... Niet slecht.

De grote winnaar van het festival is een film over twee broers, van Thomas Vinterberg. Die van die hele bekende film uit Scandinavië: Festen! Deze film is niet alleen een mooie, ontroerende, maar ook heftige film.

Een andere mooie en heftige film gaat over een boom. En niet zo maar een boom, maar een kolossale boom met hele bijzondere eigenschappen!

De feiten dan maar....

De publieksprijs ging naar "Zeeuwse Ridders" ??? Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het festival in Zeeland plaats vindt en dat het publiek dus grotendeels Zeeuws is. Zelf heb ik er niet zoveel van begrepen en had ik een andere film voor deze titel bedacht. Maar such is life !

De Film - en Literatuur Award ging dus naar SUBMARINO van Thomas Vinterberg.

De Moviesquad koos voor CELL 211. Deze film heb ik bijna gezien !

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award en Publieksprijs voor OFF ROAD van Martijn Smits

DELTA Shorts Shooting Star Film Award voor 1DAG van Jurriaan Kamps

Ruben Schouw wint Scenario Masterclass met BROTHERS IN ARMS

Jean-Claude Carrière neemt Lifetime Achievement in ontvangst

PZC Beste Literatuurverfilming 2009-2010 voor PRECIOUS van Lee Daniels
Actrice Gabourey Sidibe neemt Award in ontvangst

 

 

Wat mij betreft tot volgend jaar !

 

 

        

   

terug naar de special