film by the sea (2010)


 

Het 11e Film by the Sea dit jaar alweer. Ik heb even teruggekeken en zag dat ik al sinds 2005 naar dit festival kom en altijd met veel plezier.

Zo ook dit jaar weer. Het idee was om vrijdag, zaterdag en zondag wat films mee te pakken. De laatste zondag waarop alle films zo'n beetje worden vertoond heeft altijd wel mijn voorkeur.

Enfin ik ben rond twaalf uur in Vlissingen gearriveerd, ben ingecheckt in mijn bed and breakfast en op mijn gemak naar de balie van FbtS gegaan. Na alle kaartjes te hebben opgehaald, even een broodje kroket naar binnen geduwd in het Cinecafe en op naar mijn eerste film van het festival: de Storm. Een film die werd vertoond in het Deltatheater dat tegenover het Cinecity-complex staat. Een film die inderdaad over je heen kwam als een storm. De film ging hier in première en draaide zo'n beetje 4 x per dag. Toen ik ging kijken waren er zo'n 12.000 mensen naar de film geweest! ( en counting ). Het nadeel van het theater was wel duidelijk dat het geluid overal heen ging. Jammer dat hierdoor een groot deel niet te verstaan was. Wellicht ondertitels? Enfin een prachtig verhaal over een jonge vrouw die tijdens de afschuwelijke watersnood van 1953 haar kindje kwijt raakt. Mooie rol van Sylvia Hoeks als de jonge Julia.

 


 

In een Franse film zie ik Sophie Marceau veranderen in Monica Bellucci. Op zich geen slechte ruil natuurlijk !Het duurde even voor ik het door had. In het Noorden van Noorwegen heeft Jomar er genoeg van. Hij klimt op zijn sneeuwscooter op weg naar 'het Noorden'. Er ontvouwt zich een dijk van een roadmovie met allerlei kleurrijke personen en prachtige decors. Van Narvik, Noorwegen naar Oostenrijk. Hier komt Brenner er achter dat er met der Knochenmann niet te spotten valt. Een verhaal over afpersing, bedrog, prostitutie en nog een aantal onderwerpen. Maar het is ook een vermakelijke film. Okay, er verdwijnt een en ander in de gehaktmolen, maar de film wordt geen goedkope horrormovie. Ik hoop dat deze in de bioscoop komt, want hij is zeker de moeite meer dan waard.

Zaterdag is het prachtig weer. De zon schijnt er hevig op los, dus begin ik met een heerlijke wandeling. Onder het genot van een kopje koffie is het goed toeven aan de vele terrasjes aan de boulevard.

Liam Neeson heeft het er maar moeilijk mee dat, zijn inmiddels overleden vrouw, er een vriendje op na heeft gehouden. Niet zo maar een vriendje maar Antonio Banderas ! Het steekt hem zodanig dat hij 'the other man' uitdaagt en confronteert. Niet voor de poes! Dan vertrouwt schoonpapa Daniel Auteuil zijn schoondochter een geheim toe dat hij tot dan toe bij zich heeft gedragen. De normaal gesloten man is niet meer te stuiten als hij zijn schoondochter begeleidt naar een vakantiehuisje.

Van Frankrijk naar Uruguay waar een verlegen kleerkast een zwak heeft voor een schoonmaakster. Hij speelt spelletjes op de spelletjescomputer en luistert naar heavy metal, terwijl zij internetcafés bezoekt om op datingsites te chatten. Dan is het tijd om weg te gaan om maar met de laatste film van zaterdag te spreken. Een Franse vrouw ziet haar leven compleet overhoop gegooid door een ontmoeting met een Spaanse klusser: ah l'amour ! Kramer vs Kramer, maar dan op zijn Frans!

Zondagmorgen had ik 'Up' op mijn programma staan, maar toen ik de hal in kwam en zo'n vijftig gillende kinderen zag en hoorde...heb ik mijn schema even 'aangepast' :-)

Ik ben dus gestart met een hele leuke luchtige Cubaanse film over een erfenis. De inwoners van een dorpje met een bepaalde achternaam gaan een grote som geld erven, maar voor het geld er werkelijk is heeft iedereen het al uitgegeven !

Dan mijn hoogtepunt van de dag en het festival: de Duitse verfilming van het leven van Hildegard Knef: Hilde. De film belicht de carrière van deze Duitse diva, toneelspeelster en zangeres, die geliefd, bejubeld, maar ook omstreden en zelfs door haar eigen volk lange tijd werd uitgekotst. Heike Makatsch speelt de rol van haar leven. Zodra deze film in de bioscoop is ga ik zeker nog een keer kijken, maar dat wordt wachten tot ik meen 5 november.

De politie op Cyprus gaat toch wel even anders te werk dan die laten we zeggen in een stad in ons eigen landje. Politieman Leonidas maakt er meteen een 'Law and Order Criminal Intent'- aflevering van als er een oude man dood wordt gevonden. Verdachte omstandigheden en hij gaat dat eens even uitzoeken. Leuke frisse film. Deze typering kan ik niet zo goed gebruiken voor deze Amerikaanse film waarin Meg Ryan haar echtgenoot knock-out slaat en vastbindt aan de wc-pot. Hier kwamen associaties met 'The War of The Roses' om de hoek kijken. In deze film wordt het echtpaar slachtoffer van een beroving. Tja, en zo 'terribly happy' was ik eigenlijk niet toen ik deze Scandinavische film bekeek. Een constante sfeer van suspense hing er wel, maar het verhaal trok me niet zo. Kan gebeuren natuurlijk !

Al met al een leuk festival met 43.700 bezoeken ! Iets meer dan vorig jaar zelfs ! Nog meer feiten...

De publieksprijs ging naar de film 'Up' van Pete Docter en Bob Peterson. Eigenlijk was deze film tweeds, maar 'Welcome' was al uitgebracht, dus is besloten om de eerste prijs aan de animatiefilm te geven.

De Film - en Literatuur Award ging naar Le Hérisson van Mona Achache. Vanaf 5 november kunnen we de film in de bioscopen gaan zien.

De Moviesquad kende de eerste prijs toe aan Accidents Happen.

De Delta Shorts competitie is gewonnen door Joli Na met de film Flirt.

De Shooting Star Award ging naar Susanne Opstal met Immutability.

De Lifetime Achievement Award was dit jaar voor George Sluiter. Zijn films waren ook te bewonderen gedurende dit festival.

Het publiek van de PZC koos massaal voor Oorlogswinter als beste literatuurverfilming van juli 2008 - juni 2009. Martin Koolhoven was aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

Wat mij betreft tot volgend jaar !

 

 

        

   

terug naar de special