film by the sea (2007)


 

Was ik vorig jaar slechts 2 dagen, of eigenlijk net geen 2 dagen geweest...deze keer heb ik een weekend gepland. Ik heb er verre van spijt van gehad! Hier volgt een relaas van mijn verblijf in Vlissingen van 21 t/m 23 september 2007.


 

Vrijdagmiddag kwam ik aan na een vermoeiende reis rond een uur of half vier. Bij de persbalie ging alles perfect. Heel relaxed en ik kon in één keer alle kaarten voor de door mij gewenste voostellingen meenemen.

Mijn eerste film was Lijmen/Het Been, een film die ik nog steeds niet helemaal had bekeken. Ja, ik had hem op vhs en op dvd inmiddels, maar me nog geen tijd gegund de film helemaal te bekijken. De verfilming van het boek van Elschot is een mooie. Met Mike Verdreng, Koen de Bouw, Willeke van Ammelrooij en Sylvia Kristel als hoofdrolspelers, passeren nog meer 'namen' de revue, want zo is Jan Decleir te zien als rechter. De film gaat over een zwendelaar die met een niet bestaand tijdschrift de middenstand in een Belgisch dorpje oplicht. Een van de slachtoffers is Madam Lauwereyssen, mooi neergezet door Willeke van Ammelrooij.  Na deze oplichterskwestie die overigens merkwaardig begint.. tijd voor een Spaanse film. In de publiekspoll op dat moment zeer laag, maar daar ging verandering in komen. ' The Sandman ' , of 'El Hombre de Arena' . In deze buitengewoon verrassende film ontdekt een Spaanse dokter bij toeval zaken uit haar verleden. De film neemt ons mee naar de tijd waar het niet zo nauw werd genomen met de regels en voorschriften in inrichtingen. Verkrachtingen, corruptie, intimidatie etc.. Ondanks deze krachttermen een hele mooie film ook over de liefde van een jonge man voor een jonge vrouw.

Tot slot was ik aanwezig bij ' Een manier om thuis te komen - Umoja - Live ' De film die het verhaal vertelt over de tweejarige wereldreis die popgroep Bløf heeft gemaakt. In tegenstelling tot vele films over bands, is dit een muziekfilm geworden. Tijdens de film worden stukken getoond uit de liveconcerten die in Nederland zijn opgenomen, met vele internationale artiesten, waaronder de Portugese fado-zangeres, Christina Branco en de Japanse Kodo band. Vooral bij deze twee had ik na afloop van de nummers de neiging om hard te klappen en op te staan! Maar ja, je staat zo voor lul in je eentje. Naast liveconcerten die opgenomen zijn in 2006 in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam, zien we ook hoe het band vergaat onderling.

Zaterdag begon voor mij met ' Riparo/Shelter' , een Italiaanse film over een lesbisch stel dat een verstekeling meeneemt als ze terugkeren van hun vakantie in Tunesië. De ene heeft het ontdekt, maar zegt niets tegen de andere. De film laat zien wat voor een enorme impact het gegeven heeft op de levens van drie mensen. De verstekeling blijkt een Marokkaanse jongen, die alleen maar in Europa wil zijn om geld te verdienen. Maar zo werkt het niet. Bovendien krijgt hij zijn onderdak van twee vrouwen die verliefd zijn op elkaar...

Een enorme knal voor je kop krijg je na het zien van ' Ghosts ' de Channel 4 film/documentaire over illegale arbeiders uit China in de UK. Dit op ware feiten gebaseerde drama laat zien hoe Chinese mensen op zoek naar een betere toekomst, de halve wereld afreizen in bussen, vrachtwagens onder erbarmelijke omstandigheden. Daar een half jaar over doen en daar een ongelofelijke som geld voor moeten neertellen. Als zij aankomen blijkt het verkooppraatje toch niet zo te kloppen, want ze moeten werken tegen ontzettend lage lonen en slapen met zijn tienen in een appartement dat eigenlijk is bedoeld voor 3 a 4 mensen. Je krijgt echt een hekel aan Engelsen na het zien van deze film, maar ik ben er van overtuigd dat het op nog veel meer plekken gebeurd... Gebaseerd op het drama van Morecomb Bay, waarin ruim twintig Chinezen zijn verdronken.

Tijd voor iets luchtigers...Emma's Glueck, is inderdaad een luchtige film over een jonge Duitse vrouw die alleen op een boerderij woont en zo maar uit het niets een man krijgt en een grote som geld. Al haar zorgen zijn voorbij... Nou ja, het had gekund. Nee, de man scheurt door de vangrail met zijn ' geleende ' Jaguar en komt op zijn kop op het landgoed van Emma terecht. Die schrikt zich rot, maar gaat kijken en sleept de man uit de auto haar bed in. Als ze later gaat kijken vindt ze een plastic doos met geld en niet zo weinig ook ! Als de man wakker wordt, weet hij niet wat hem is overkomen. De auto is niet meer en het geld ook niet meer, zo zegt Emma. Allemaal verbrand. Wanneer later de politie komt informeren over een ongeluk, dan weet Emma van niets. Ze heeft niets gehoord. Haar eenvoudige leventje gaat op zijn kop door deze gebeurtenis, maar vindt ze alles nu wel zo leuk...

You Kill Me met Sir Ben Kingsley in de hoofdrol is een humoristische film. Het gaat weliswaar over een professionele moordenaar, maar deze moordenaar heeft een probleem. Hij is ook nog eens beroepsalcoholist. Tja, en dat gaat niet samen. Kingsley in een komische rol is weer eens iets anders, maar hij doet het leuk. Bovendien krijgt hij goed tegenspel van Tea Leoni.

De verrassing van vanavond is een bijzondere, want in één zaal wordt de film vertoond die de publieksprijs heeft gewonnen op het Filmfestival van Toronto: Eastern Promises.. Een film direct ingevlogen uit de U.S.A., dus waar nog geen ondertitels bij zitten. Nu is mijn Engels goed, maar mijn Russisch toch niet meer wat het was. En de film gaat over de Russische maffia.. Ondanks deze handicap heb ik een onwijs spannende film gezien over een Russisch meisje dat bevalt en overlijdt. Haar dochtertje overleeft en de dienstdoende verpleegster vindt een dagboekje, dat voor heel wat narigheid gaat zorgen...

Zondag is de dag dat alle films de revue een beetje passeren. Ik heb daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt, maar het prettige weer in Vlissingen maakte dat ik mijn plannen toch een beetje moest aanpassen.

Uitschieters van deze dag waren...Vier Minuten, een film over een pianolerares in een gevangenis met een verleden dat wordt opgerakeld door een nieuwe gevangene. Ook vond ik 'The Year my Parents went on vacation' een mooie, indrukwekkende film, over voetbal, communisme en nog veel meer. Een andere film 'A Mans Job' had ik al gezien in Rotterdam. Hij gaat over een man die zijn baan kwijt raakt en zich schaamt naar zijn vrouw toe en een advertentie zet voor klusjesman. Bij zijn eerste klusje ziet het er naar uit dat hem een andere carrière in het verschiet ligt.

Mocht je programma dus niet lukken op de een of andere manier, dan is er altijd het strand en de boulevard in Vlissingen. Ook het stadje zelf is helemaal in de ban van het evenement van het jaar. Je kunt er heerlijk eten en het zo duur maken als je zelf wilt.

De feiten :

De film 'Border Post' ( niet gezien ) heeft de film - en literatuuraward gewonnen. 'Driving Lessons' won de Movie Squad Award.

Regisseur Volker Schlöndorff kreeg de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Hij kreeg de prijs voor zijn 'indrukwekkend oeuvre' met vele literaire verfilmingen.


Ook Sir Ben Kingsley was even in Vlissingen om een oeuvreprijs in ontvangst te nemen. Een hele eer, vond de acteur, wiens film  You Kill Me

ook te zien was. 
De negende editie van Film by the Sea duurde van 14 tot en met 22 september. In die periode bezochten 39.800 mensen het festival.
Dat zijn er vierhonderd meer dan in 2006. 
Ik heb het prima naar mijn zin gehad en zie uit naar volgend jaar !

 

 

        

   

terug naar de special