film by the sea (2006)


 

Hoeveelste?    Achtste

Waaro?            Cinecity, Vlissingen

Wanneer?        Vrijdag 15 t/m Zondag 24 september 2006

Watte?

Moviesquad?   

Film by the Sea organiseert in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) MovieSquad Vlissingen. Met MovieSquad krijgen jongeren de kans een festival van binnenuit mee te maken en hun mening over film te presenteren. De jury, die bestaat uit 5 jongeren, kiest op vrijdag 22 september uit de volgende geselecteerde films, een winnaar:

The great match, Cidade Baixa, Requiem, 1:1, After the wedding, Eve and the firehorse, Wah-wah, Elementaire deeltjes, Frozen land, El aura, Marock, Gravehopping, The Wind (El viento), Jindabyne, A soap.

 De winnende film wint naast het Gouden MovieSquad Schild een geldprijs en wordt opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor het voortgezet onderwijs. MovieZone selecteert jaarlijks ongeveer 30 bijzondere films die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Films van eigenzinnige makers. Films uit verschillende culturen. Films met cinematografische kwaliteit. Op de grote filmfestivals in Nederland kiezen MovieSquad jury’s een film die het jaar daarna in MovieZone wordt opgenomen. De MovieSquad jury is aanwezig van zaterdag 16 september tot en met 22 september.

Ik was dus in Vlissingen het afgelopen weekend en heb een paar juweeltjes bekeken. Zomaar 'op de gok' . Nou ja niet helemaal natuurlijk. De film die zaterdagmorgen op het programma stond, ging niet door want de film was er niet in het juiste formaat. Tja, het was al bijna 12 uur, dus snel een andere filmzaal genomen en toevallig kwam ik uit bij de publiekspremiëre van Skoop, van en met Woody Allen. Een hele leuke film met een oude vertrouwde Woody Allen ( ontzettend veel praten op alle momenten, ook wanneer het eigenlijk niet hoort). Hij is een illusionist die mensen laat verdwijnen en komt op bijzondere wijze in contact met iemand uit het hiernamaals die weet hoe iets dat nu speelt in de steel zit. Een échte skoop dus! Allen als Sherlock heeft zelf voor de mooie Scarlett Johanson gekozen als 'Holmes' . Ze speelt een studente journalistiek en zit natuurlijk in de zaal bij de Illusionist. Hoe het allemaal verder gaat, verklap ik niet. Dit is er weer eentje die je moet gaan bekijken!

Verder die dag stonden Scandinavische films op het program. Een Zweedse boekverfilming en een Deens meesterwerk( After the Wedding) van Susanne Bier; de regisseuse van ' Brothers' . Een film die nu al een behoorlijk grote kans maakt op film van het jaar, wat mij betreft!

's Avonds stond er een vreemde film op het program. Alle zalen waren bomvol in de Zeeuwse plaatselijke bios. ' Snakes on the Plane' was aardig, maar voor mij geen échte zaterdagavondfilm. Samuel L. Jackson speelt een FBI-agent die een getuige moet beschermen die tegen een belangrijke onderwereldfiguur moet getuigen. Er is één dingetje: de Pacific. Hoe kom je die over? Juist met het vliegtuig. En dan laat de titel niet lang op zich raden, want Jackson moet het inderdaad opnemen tegen slangen in het vliegtuig. Beetje vergezocht, maar hij draagt de film als een soort ' Shaft ' van nu.

Zondag begon met een hele leuke film over hoe mensen uit verschillende streken van deze aarde er alles voor overhebben om de finale van een wk voetbal te zien. Mooie plaatjes, maar de regisseur heeft hiervoor documentaires gemaakt, dus dat was geen verrassing. Maar met deze speelfilm heeft hij een leuk product afgeleverd. Ik heb me goed geamuseerd.

Uiteraard stond ook Zwartboek op mijn lijstje. Al was het alleen maar om er over mee te kunnen praten. Maar ik moet zeggen dat ik de film heb onderschat. Verhoeven heeft goed zijn best gedaan. De ster van de film Carice van Houten speelt een Joodse die door een bom haar onderduikadres kwijt raakt en door een vies spelletje tussen Duitsers en foute Nederlanders haar hele familie. Ze komt bij het verzet per ongeluk en gaat daar een ontzettend belangrijke rol spelen. Wat heeft ze te verliezen? Goed beeld over hoe er vieze spelletjes werden gespeeld op allerlei niveau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk zou het geen échte Verhoeven zijn als er niet veel bloedige moordpartijen en veel bloot in voorkwam, maar dit is een mooie film!

Mijn laatste film was ook een mooie: een Deense. Een film uit deze tijd over het integratievraagstuk, vooroordelen en nog veel meer. Een Deense jongen wordt in elkaar geslagen in een buitenwijk van een Deense stad. Hij is behoorlijk ernstig aan toe. De jongen was geen fan van de Marokkanen daar en lid van een gang. Hij woont met zijn moeder en zuster in een flatje. Zijn zuster heeft een Marokkaans vriendje en uiteindelijk wordt er van alles gespeculeerd, dat niet op feiten is gebaseerd, maar gebeurtenissen uit het verleden en vooroordelen. Mooie film! ( 1:1 ) 

 


 

        

   

terug naar de special