film by the sea (2005)


 

Dit jaar dus voor het eerst niet in Scheveningen, het bekende Filmfestival by the Sea. Waarom niet? Het ging toch prima? Er was toch een stijging in het aantal bezoekers? Het zal wel weer met geld te maken hebben. Of wilde het festival weer terug naar de roots?

Maar het is natuurlijk zonde om zo'n mooi festival te missen, dus heb ik twee dagen kamp opgezet in Vlissingen. Eerst de accreditatie geregeld, die vrij snel ging ( NFF, daar kunnen jullie nog iets van leren). Aangekomen in de havenstad blijkt dat het station toch best een stukje lopen van het centrum is. Maar gelukkig de bus brengt je in tien minuten in het centrum. Het bioscoopcomplex Cinecity ligt op een steenworp van het strand van Vlissingen met zijn boulevard en leuke tentjes. Het échte centrum ligt daar een stukje vandaan. Maar het is mooi weer dus prima wandelweer.

Ik had mij ontzettend verheugd op de film 'Kebab Connection'. Dit blijkt ook een heerlijke luchtige film te zijn, met vele bekende gezichten. Heel leuk gedaan! Verder heb ik een lijstje gemaakt en geprobeerd om van alle onderdelen iets mee te krijgen. Naast het gewone filmprogramma worden er films gedraaid met als thema de apartheid in Zuid Afrika, tevens worden er films van Orson Welles en Isvan Szabo vertoond.

Mijn favoriet was 'Chinaman', een vriendelijke en sullige Deen die door zijn vrouw in de steek wordt gelaten komt in aanraking met de Chinese cultuur en wordt daar in mee en opgenomen. Heel mooi!

Om even een korte opsomming te noemen: in deze  twee dagen heb ik een stuk of tien films gezien, waarvan er een paar boven het gemiddelde uitknalden: een vriendelijke Deen die Kinaman wordt genoemd, omdat hij de spijskaart van een Chinees restaurant afwerkt van 1 naar 22. Verder een man die zijn psychiater vertelt over een erotische droom, terwijl de psychiater zelf met hele andere dingen bezig is...Een Turkse jongen die een dijk van reclamespot maakt...Een Franse schrijver die er niet uit is of hij monogaam zal blijven of niet...Een bokser die de hoop wordt van een hele stad...Een gefrustreerde kindmoeder die een Turkse man dood trapt...Een Duits meisje dat op zoek is naar warmte en aandacht en een Franse vrouw die op zoek is naar haar verdwenen dochtertje...Een Chinese kleermaker die verliefd wordt op een callgirl...Een Belgische film over mensen die eigenlijk niets doen...Een Afrikaanse schrijfster die er keihard achter komt in wat voor land zij woont...Een Iraanse winkelier die zijn slotenmaker wil doodschieten, maar gered wordt door diens dochtertje...

Zomaar wat observaties uit het toch wel uitgebreide programma van het festival in Vlissingen, dat in totaal 37000 bezoekers telde. Ietsje meer dan vorig jaar ( met Scheveningen erbij) De winnaar volgens de jury was de film 'The Ax' en de publieksprijs ging naar 'Shooting Dogs'. 

In Scheveningen heb ik er niet zo op gelet, maar het leek of het in Vlissingen pas ging draaien in de avond. Nu was ik er tijdens een belangrijke première, dus ik ben benieuwd hoe dat door de week is gegaan. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt. De bioscoop heeft mooie zalen, met lekker stoelen en ook het café beneden is heel gezellig om nog even na te kletsen of iets te drinken.

Het is te hopen dat dit festival nog lang mag bestaan.

        

   

terug naar de special