harrison ford


 

Harrison Ford, geboren 13 juli 1942 te Chicago. Een groot acteur en persoonlijk favoriet van mijzelf.

Hij wilde heel graag acteur worden, maar kreeg te horen dat het niets werd. Harrison trouwde, kreeg kinderen en kluste wat bij bekende acteurs en actrices. Zo kwam hij regisseur George Lucas tegen, die hem aan zijn eerste echte rol hielp: American Graffiti. Het kwam langzaam op gang, maar zijn volgende rol werd een knoert van een hit. Het publiek hield van de sympathieke actieheld, Han Solo uit Star Wars. De film werd het grootste kassucces ooit! 

Hierna volgde ' The Empire Strikes Back' en Harrison werd de grootste actieheld allertijden in 'Indiana Jones'. Privé had Harrison een scheiding doorgemaakt na 14 jaar huwelijk en kreeg een relatie met Melinda Matheson. Deze dame was scriptschrijver en deed dit niet onverdienstelijk. Zo schreef zij ' E.T.' voor Steven Spielberg.

In films zoals ' Patriot Games' , 'The Fugitive'  en 'Clear and Present Danger' ziet het publiek hem het liefst; hij wordt dan ook vaak ' the last honest man in Washington' genoemd of ' the perfect Mr. U.S.A.'.

harrison ford

Nadat de film 'Mosquito Coast' flopte verhuisde het gezin naar Wyoming. Harrison had een evaluatieperiode nodig en kreeg belangstelling in boeddhisme en natuurbehoud. De volgende film gaf weer nieuwe impulsen, maar duidelijk werd dat hij 'gevangen' zat in eigen succes.

Ok, hij speelde ook in een cultfilm zoals Blade Runner met o.a. Rutger Hauer en Joanna Cassidy. Harrison kiest voor langzame verandering en probeert geleidelijk het publiek te gewennen aan andere karakters zoals de laatste thriller bijvoorbeeld 'What Lies Beneath' waarin hij een prachtige rol vertolkt naast Michelle Pfeiffer. Ook de film 'Six Days Seven Nights' is hier een voorbeeld van.

Kijk voor een volledig overzicht van zijn werk op: internet movie data base

 

   

            

terug naar de vorige pagina