toni collette


 

1972

Geboren in Australie, in Sydney om precies te zijn, op 1 november 1972. Toni is de oudste van drie kinderen. Met een vader als vrachtwagenchauffeur en een moeder als medewerker klantenservice lag het niet echt voor de hand dat Toni actrice zou gaan worden. Maar dat wilde ze wel. Al na 18 maanden aan het 'National Institute of Dramatic Art' te hebben gestudeerd; op haar 16e, had ze het al gezien: ze ging actrice worden. Allereerst het theater en later de film. Haar eerste filmoptreden was in de film 'Spotswood' naast onder andere Anthony Hopkins. Haar grote doorbraak was in 1994 toen zij Muriel Heslop speelde in de prachtige film 'Muriels Wedding'. Toen ze gecast werd voor de film was ze te mager, dus zat er niets anders op dan te gaan diŽten en met succes, want Toni kwam ruim 20 kilo aan; de rol was voor haar!! Toni heeft onder andere rollen gespeeld van kantoormedewerker, drugsverslaafde, vriendin van een crimineel, vrouw van een rockzanger, moeder van een paranormaal jongetje of zelfs een non in een bordeel. Hoezo veelzijdig?

Met een flink aantal prijzen achter haar naam zoals: "Best Supporting Actress", "Best Actress" en zelfs, "Best Newcomer in a Play or Musical", moeten we constateren dat we in de toekomst van deze dame zullen blijven gaan horen. In haar vrije tijd doet ze aan geestverruiming en yoga en ze is vegetariŽr.

Persoonlijk was ik erg onder de indruk van haar rol in ' Muriel's Wedding', waarin ze het lelijke eendje speelt dat voor zichzelf gaat opkomen met heel veel Abba liedjes. Maar ook haar rol in 'The Sixth Sense' en ' 8 1/2 Women', van Peter Greenaway vond ik indrukwekkend. Momenteel is ze te zien in de film 'Shaft'en nog meer staat er op het programma. Maar voor alles geldt eigenlijk: wilt u bijblijven kijken dan op de internetbijbel van de films: www.imdb.com en ongetwijfeld staat hier wat u zoekt!

Here's Toni!

       

           

    Toni in de controversiele film 8 1/2 Women            

       

 

        

   

terug naar de vorige pagina