the best of 2003


 

Best filmfans dit was een lekker filmjaar met hele mooie films zowel uit binnen als buitenland. Ik heb een aantal festivals bijgewoond en heb er ook weer aardig wat in de bioscoop gezien. Jammer genoeg heb ik niet alles gezien wat ik wilde zien, maar zo gaat dat...

Op mij rust nu zware taak de 10 beste, mooiste en intrigerende films eruit te pikken van afgelopen jaar en dat is niet gemakkelijk! Op de valreep heb ik ook nog Finding Nemo en Bruce Almighty gezien, maar niet in de bios, dus die vallen erbuiten.

In Rotterdam begin van het jaar een paar prachtige films die in het lijstje voorkomen. Maar ook in Scheveningen, op het Film by The Sea Festval heb ik hele mooie films gezien. Geweldig was natuurlijk het Nederlands Filmfestival, alhoewel mijn hoogtepunt geen film was.  Er zaten indrukwekkende films bij, komische en vernieuwende films bij. OK, genoeg, hier komt het lijstje.

Hoe ik heb gekeken en gestreept; het is me niet gelukt om er tien uit te halen, dus zijn het er iets meer, in dit geval vijftien, geworden. Iedere film met zijn eigen verhaal en emotie. Dirty Pretty Things, interessante film van regisseur Frears over het illegaal verhandelen van organen. Phileine Zegt Sorry, tja met zoveel Kalveren....Nee serieus, hij was leuk! Good Bye Lenin, geweldig idee waarin ook zeer veel oog voor details. Wilbur Wants to Kill Himself, blijft een speciaal plekje houden. Grimm, een fantastische sprookje volgens de regels van Alex van Warmerdam. Ik heb nog niet zo gelachen als bij Welcome to Collinwood: heerlijk! Dogville, geeft een heel andere dimensie aan het begrip decor en laat het op de acteurs en actrices aankomen. L'Homme du Train, als beste Franse film die ik dit jaar heb gezien. Lilya-4-Ever, is alweer een tijdje geleden, maar staat nog steeds om mijn netvlies, zeer emotioneel en keihard! Noi Albinoi, gewoon een goed debuut van de IJslandse regisseur en een goed verhaal. Respiro, zeer verfrissend! The Magdalene Sisters, een aangrijpend document. Punch Drunk Love, leuke film van PTA! My Life Without Me, mocht ik écht een film als beste film van 2003 moeten kiezen, dan zou het deze worden.

 

 

Dirty Pretty Things

Phileine Zegt Sorry

Good-Bye Lenin

Wilbur Wants to Kill Himself

Grimm

Welcome to Collinwood

Dogville

L'Homme du Train

Lilya-4-Ever

Noi Albinoi

Respiro

The Magdalene Sisters

Punch Drunk Love

My Life Without Me

 

 

   

terug naar de specials