0605


 

0605, van regisseur Theo van Gogh (2004)

0605 de Film, gaat over een fotograaf, Jim,  die op de dag dat Pim Fortuyn wordt vermoord vlak bij de plek is waar dat is gebeurd. Hij wordt van zijn motor gereden en probeert de identiteit van de dader te achterhalen voor schadevergoeding. Hij realiseer zich niet dat hoe verder hij komt in zijn onderzoek, hoe dieper hij verwikkelt raakt in een web vol met intriges, complotten en hectische gebeurtenissen.

06 mei 2002, Jim de Booy, ( Thijs Römer ) fotograaf, heeft een fotosessieafspraak met een soapsterretje Birgit ( Georgina Verbaan) in Hilversum vlak bij het mediapark. De twee kennen elkaar en dit geeft ook leuke vlijmscherpe dialogen. Wanneer de 'fotosessie' af is en Birgit terugrent, neemt Jim nog wat foto's en ziet dat er een ME bus is gearriveerd. Als hij op zijn motor wil stappen, wordt hij door een witte Golf ondersteboven gereden. Dan hoort hij een aantal doffe pistoolschoten uit de richting van het mediapark komen. De ME bus staat geparkeerd voor een ingang van het mediapark en Jim  rent er naar toe om wat foto's te nemen, maar ME'ers weigeren hem de toegang, ook als hij zijn perskaart laat zien. Jim baalt als een stekker, dus hij gaat richting huis.

Pas dan hoort hij wat er is gebeurd: Pim Fortuyn, de lijsttrekker van de LPF, is vermoord. 

Jim woont alleen. Zijn dochter, Marije,( Caro Lenssen ) woont bij haar moeder, maar wil eigenlijk bij Jim komen wonen. Jim woont op een woonboot in Den Haag en werkt voor het NRC. Thuis bekijkt hij de foto's die hij heeft gemaakt en hij gaat op onderzoek naar de witte Golf, zonder resultaat. Wanneer hij het opgegeven heeft en toevallig een tip krijgt dat er een auto te water is geraakt, gaat hij er naar toe. Tot zijn verbazing ziet hij dat het de witte Golf is die uit het water wordt getakeld, met een meer dood dan levende bestuurder achter het stuur. Politiemensen ter plekke verbieden hem foto's te maken en halen het rolletje uit zijn toestel.  Een vriend van hem trekt het kenteken na en dit brengt hem in Wageningen, bij een stichting die zich inzet voor het milieu. Er is geen mens, maar een buurvrouw weet te vertellen dat de boel is gesloten, omdat de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn hier heeft gewerkt! Zo, denkt Jim; heb ik dat !

Een klein onderzoekje bij de plaatselijke kroeg leert dat er nog een aantal mensen werkten en één daarvan een Turkse met een dubieuze reputatie. Ze heeft namelijk 16 maanden gevangen gezeten, om de moord op een vriend van haar...Jim gaat voor Peter R. de Vries spelen, maar of dit nu zo'n goed idee is...?

Deze film gaat eigenlijk verder waar het boek 'de zesde mei' van Thomas Ross eindigt. Met terugblikken uit het archief zien we hoe de haat tegen Pim Fortuyn wordt opgebouwd. Aangedikt met stukken uit kamerdebatten met o.a. Marcel van Dam en Paul Rosenmuller. Het is een psychologische thriller geworden van feiten en fictie ( factie). Een aantal thema's komen heel sterk naar voren: corruptie, intimidatie, manipulatie en vooral hypocrisie. Allemaal zaken die je in eerste instantie niet zo zoeken in een Nederlandse film, maar eerder in een Amerikaanse film. De complottheorie die we natuurlijk met zijn allen allang stiekem hadden bedacht zien we nu op het doek: de AIVD wist er van dat Fortuyn zou worden geliquideerd, maar deed niets! Nu was Theo van Gogh er heilig van overtuigd dat het heel goed mogelijk zou zijn, dat er niet een heel netwerk aan zo'n liquidatie zou vastzitten, maar we krijgen te zien hoe de AIVD te werk is gegaan en hoe de politiek heeft gehandeld. Heel mooi om te zien zijn de scènes over de opvolging van de LPF-lijsttrekker. Hier waren grotere belangen in het spel. 

Nu was Van Gogh al helemaal geen fan van Pim Fortuyn, maar waar het hem wél om ging, was dat de democratie zoals wij die kenden om zeep werd geholpen op die 6e mei 2002. Zo'n beetje heel politiek Den Haag wenste Fortuyn een eigen winkeltje ver onder de grond toe, maar o, wat werd er gerouwd om zijn dood ! Persoonlijk vond ik het een zeer goede film, breder toegankelijk dan zijn andere films, maar of de film nu in Pathé gaat draaien, daar zijn we niet zo zeker van! Thijs Romer speelt met veel elan en overtuiging en ook Tara Elders speelt zeer goed. Er zijn veel bekende mensen te zien uit de filmwereld, zo heeft producent Gijs van de Westelaken nog een klein rolletje en ook zien we Peer Mancini. Verder vond Van Gogh het heel maf dat er een acteur de rol zou spelen van Pim Fortuyn, dus heeft hij Fortuyn écht zelf mee laten spelen door middel van archiefbeelden van met name het journaal. Het hoofd van de AIVD heet Van Dam, trouwens een mooie rol van Jack Wouterse, maar hier zit denk ik een diepere betekenis achter...

De interpretatie van de feiten van Van Gogh ligt denk ik dicht bij de werkelijkheid en dat is eng... Ik moest een beetje denken aan de Amerikaanse film 'Enemy of the State', met Will Smith. De film is een paar dagen te downloaden geweest op internet en een paar dagen is hij op je eigen computer te zien. Dit alles wordt verzorgd door Tiscali, de sponsor van de film. Eind januari komt 0605 in de bioscoop. Ik ben er zeker van dat ik hem dan nog een keer ga bekijken en met mij zeer veel nieuwsgierige Nederlanders!

  



terug naar de vorige pagina